Societat

Autisme en temps difícils

A la Fundació Mas Casadevall miren de no variar el dia a dia dels usuaris, per als quals és bàsic mantenir els horaris i les activitats habituals

Al Mas Casadevall de Serinyà l’activitat diària dels seus residents gairebé no s’ha alterat, tot i la crisi sanitària. S’ha tancat el restaurant, això sí, però la resta de feines amb què omplen el dia a dia els seus 30 usuaris (22 que es passen les 24 hores al centre i 8 que dormen en un pis tutelat a Banyoles i hi pugen i baixen diàriament) es miren de mantenir, perquè seguir una rutina és molt important per a la gent amb un trastorn de l’espectre autista (TEA). La feina als obradors de ceràmica, paper i espelmes, i a l’hort i a la granja es porta a terme amb normalitat. També és indispensable per a aquestes persones sortir a l’exterior, una necessitat que en aquesta extensa finca del veïnat de Casals queda ben resolta. El director del centre, Pep Mendoza, remarca que la gent amb TEA té dret a sortir al carrer tot i l’estat d’alarma i es mostra contrari a la possibilitat que hagin de dur un braçalet blau per identificar-los com s’ha proposat des d’algun sector. “Seria com els jueus a l’Alemanya de Hitler; els que han de dur un braçalet identificatiu són els intolerants”, afirma indignat.

Una altra cosa és com afecta l’amenaça del Covid-19 els que hi treballen. Per a ell, la vida ha canviat des de fa quinze dies. “L’objectiu màxim és que el virus no entri”, resumeix Pep Mendoza. Els 52 empleats (gairebé tots tracten de manera directa amb els usuaris) s’han dividit en grups de treball reduïts i s’han allargat els torns, per tal que les entrades i sortides del Mas Casadevall siguin les mínimes possibles. “La voluntat que hi posa el 99,9% del personal és essencial, els estic molt agraït”, indica. Per descomptat, van equipats amb mascaretes i guants (els residents no, perquè no en poden dur), però no els ha estat fàcil disposar-ne. Mendoza explica que abans que sonés l’alarma al nostre país, i veient què estava passant a la Xina –“i constatant que aquí no es prenien decisions”– ja van fer unes comandes, que després s’han reforçat amb altres compres i les aportacions de la xarxa de voluntariat del Pla de l’Estany. D’altra banda, cada setmana una empresa especialitzada puja a desinfectar-ho tot a fons. “A una persona amb TEA no la podríem tenir confinada en un espai reduït i el més probable és que, si es donés un cas positiu de Covid, l’hauríem d’ingressar; a més, nosaltres no tenim formació de sanitaris”, diu el director, per argumentar per què s’esforcen tant en la prevenció. Com en molts altres centres, troben a faltar tests per detectar positius. Mendoza assenyala el fet que, amb unes dècimes de febre, el metge no corre riscos i acostuma a enviar-te a casa per si de cas, sense haver constatat que es tracta realment del Covid. Ara mateix, la plantilla del Mas Casadevall té dues baixes per aquesta raó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES