Societat

MEDI AMBIENT

La millora de la qualitat de l’aire i l’eclosió de la natura han estat efectes del confinament

Cels més blaus, aire més net i menys soroll han estat la constatació que el confinament humà ha donat pas a l’eclosió de la natura fins i tot als espais més insospitats. Flors als marges d’autopistes, senglars entrant a les grans ciutats i dofins acostant-se a les nostres platges. La situació meteorològica excepcional d’aquesta primavera també hi ha jugat a favor, reconeix Joan Pino, director del CREAF, que hi afegeix que a les manifestacions més vistoses d’animals s’hi han sumat d’altres de vegetals significatives com ara l’aparició d’orquídies al campus de la UAB, que se sabia que hi eren però no s’havien observat. “Es tracta d’una espècie d’orquídia associada a uns fongs anomenats micorrizes que només es troben en sòls mínimament estructurats.”

La reducció del diòxid de nitrogen (NO2), un contaminant molt associat al trànsit i a la mobilitat, s’ha notat de manera especial a les zones amb circulació de vehicles més intensa. A l’estació de mesurament de l’Eixample de Barcelona, la davallada d’NO2 registrada la setmana passada va ser del 70% durant els dies laborables i del 75% el cap de setmana. La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, Mercè Rius, constata aquesta tendència pel que fa al NO2però diu que es més difícil quantificar la davallada de CO2, causant de l’efecte d’hivernacle que provoca l’escalfament global, i les emissions de partícules fines. Destaca la reducció dels nivells de soroll, una forma de contaminació que té un impacte directe en la salut i que provoca cada any milers de morts prematures. Aquest increment del silenci ha provocat un canvi d’hàbits dels ocells, que ara canten amb més intensitat i es poden observar en espais on abans era difícil sentir-los.

Rius considera que el canvi d’hàbits laborals ha vingut per quedar-se i que pràctiques com el teletreball o les reunions a través de videoconferència seran molt més habituals en la nova normalitat. “Alguns dels desplaçaments laborals no essencials es deixaran de fer i això es notarà a les carreteres i als vols”, assegura, i assenyala que l’increment del consum de productes de proximitat també farà baixar el volum de desplaçaments logístics i tindrà un impacte en la reducció de la contaminació.

“La natura s’ha desconfinat i ens ha donat una lliçó de vida”, manté el director del Creaf, que explica que l’eclosió de flors als parterres ha amplificat la presència d’insectes pol·linitzadors a les ciutats. Aquest fenomen fa plantejar la necessitat d’una nova forma de gestió del verd urbà, més coherent amb la situació d’emergència climàtica perquè, segons Pino, “una gespa ben cuidada i segada arran de terra no és sempre la millor opció” per la despesa energètica que comporta i per la reducció de biodiversitat.

La baixada de la mobilitat ha significat un aire més net i també menys soroll, que és un element amb un impacte molt negatiu sobre la nostra salut. Això hauria de servir per canviar tendències
Mercè Rius
Directora general de qualitat ambiental i canvi climàtic de la generalitat
La natura s’ha desconfinat mentre nosaltres estàvem tancats a casa i ens ha donat una lliçó de vida, ens ha fet veure que una altra manera de gestionar els ecosistemes ha de ser possible
Joan Pino
Director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions forestals (CREAF)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Permís pioner a Girona per la flexibilització menstrual

girona

Fan un aparcament al costat de Mas Enlaire

BLANES

Vacunació per als joves que estudien a l’estranger i els ho reclamin per viatjar-hi

barcelona

Un 6,8% més d’usuaris dels serveis de trastorns mentals

blanes

Els accidents mortals amb motos es disparen

barcelona

La nova classificació de la complexitat de les escoles és rebuda amb recels

Barcelona

Protesta de la gent gran a Olot pel servei bancari

Olot
La Fira d’Indians es reformula en el nou ‘Begur Indià’
BEGUR

La Fira d’Indians es reformula en el nou ‘Begur Indià’

Reconeixement al personal sanitari d’Olot

Olot