Societat

Oriol Mitjà explica que Quim Torra li va oferir entrar a Govern amb “rang de conseller” però que ERC no hi estava d’acord

L’infectòleg afirma que va declinar l’oferta perquè “no es donaven les condicions mínimes” de “neutralitat política”

L’infectòleg i investigador Oriol Mitjà ha assegurat que l’expresident de la Generalitat Quim Torra li va oferir entrar al Govern “amb rang de conseller” amb capacitat executiva i competències en Salut Pública i altres temes transversals però que ERC no hi estava d’acord.

Concretament, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, ha subratllat que va demanar el màxim suport “per poder actuar de forma neutra” i que volia tenir “competències limitades en el temps”.

Ha afegit que quan va contactar amb el vicepresident, Pere Aragonès, aquest “va declinar” la seva voluntat d’ajudar i li va dir que les competències ja les tenia el departament de Salut i que existien mecanismes de presa de decisió.

Mitjà ha afegit que va acabar declinant l’oferiment perquè “no es donaven les condicions mínimes” de “neutralitat política”.

En aquest sentit, ha defensat que mai ha simpatitzat amb cap força política i que per això li va dir a Torra que s’havia de garantir la neutralitat política i que el seu càrrec fos limitat en el temps i vinculat directament al control de la pandèmia.

Ha lamentat que en moments de crisi, “no es va saber arribar a acords que poguessin desbloquejar la creació d’un comissionat” liderat per ell mateix o altres científics.

Finalment, l’investigador es va comprometre a escriure el pla per guiar sobre les mesures que s’havien de prendre per controlar la pandèmia, juntament amb altres científics, i que van entregar al Govern.

Ara bé, segons ha afirmat, aquell document va passar per Salut i “van rebaixar totes les expectatives”. “Passats sis mesos he pensat que era adient denunciar que no s’han implementat cap d’aquestes mesures”, ha asseverat. Per exemple , les eines de traçabilitat, l’ampliació dels llocs on fer tests i l’ús dels d’antígens ja a l’abril.

Més encara. Ha assegurat que a l’abril ja hi havia disponibles els primers tests d’antígens i que ell mateix va proposar el seu ús però des de Salut van contestar que no tenien prou fiabilitat.

Mitjà ha defensat que ja hi havia estudis que avalaven una bona fiabilitat i ha assegurat que aquesta ara ja és molt alta, per la qual cosa ha reclamat a Salut “que compri milions de tests d’antígens” i que els posin a disposició dels ciutadans, especialment en situacions de risc.

No obstant, ha remarcat que al Govern “hi ha gent molt vàlida” i amb qui manté una bona relació però ha afegit que n’hi ha d’altra que ha estat fent més ús de la “burocràcia”, als que ha assegurat que s’hi ha enfrontat i amb qui no té bona relació.

En aquesta línia, ha criticat que al març aquesta burocràcia va alentir la possibilitat de testejar a les residències en no estar d’acord amb els escovillons disponibles. “Això ho va endarrerir 14 dies, si comptes 100 avis morts per dia és un endarreriment que no és justificable”, ha manifestat.

L’investigador ha assegurat que les seves crítiques no busquen res més que “pressionar” els governs i ha asseverat que s’ha mostrat “molt crític” en el conflicte entre partits.

Per a Mitjà, hi ha motius “contrastables i mesurables” per ser crítics amb la gestió de la pandèmia que s’ha fet des del departament de Salut i ha insistit que Catalunya és el tercer país del món amb la major taxa de mortalitat per milió d’habitants. “Això es pot atribuir a la gestió que s’ha fet de la pandèmia”, ha dit.

Reclama “fer els deures”

Pel que fa a l’actualitat, ha assegurat que hi ha hagut un canvi “molt important” des de l’agost amb la contractació de més personal, tot i que en falta , i ha reclamat continuar per aquest camí.

“La situació actual és d’esperança sempre i quan fem els deures”, ha dit. Ha lamentat que fins ara no ha estat així i que s’han hagut de prendre mesures més dràstiques, ja que amb una identificació precoç i un bon seguiment podrien haver permès “mesures més quirúrgiques que no aboquessin al desastre econòmic”.

Mitjà ha insistit en habilitar la possibilitat que la gent es pugui fer el test pel seu compte, a la farmàcia o a traves de mútues. També ha reclamat que es posi en marxa l’aplicació RadarCovid i que es prenguin més mesures als transports públics per reduir el risc.

Per a l’investigador, la segona onada està sent pitjor del que s’esperava i dolenta i ho ha relacionat amb el fet que no s’han desenvolupat prou les eines necessàries. “No estem fent estratègies amb prou intensitat”, ha declarat, al temps que ha dit que l’estratègia és “massa feble”.

A més, ha valorat que hi ha bona part de les mesures que depenen dels ciutadans i això fa que si hi ha un relaxament, el risc de transmissió augmenti. Per això, ha instat les administracions a reforçar tota la resta de mesures i ha valorat que el tancament de les escoles “serà l’últim que es farà”, si és que cal fer-ho.

Per últim , ha expressat que amb aquesta entrevista volia “tancar el cicle” i ha assegurat que la seva prioritat continuarà sent la ciència i quan calgui però evitant “estar en foc creuat de dues forces”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona