Societat

Un test deixa fora de les oposicions prop de 500 aspirants a bomber

Els afectats denuncien que es tracta d’una prova per detectar trets psicopatològics

Pensen impugnar l’examen i arribar a la via judicial, si cal

Un test de personalitat clínic ha deixat fora gairebé la meitat dels aspirants a bombers que concorrien a les oposicions. Els opositors que no han passat la prova i han quedat exclosos del procés de selecció consideren que es tracta d’una prova per detectar trets psicopatològics com ara quadres de depressió, ansietat i addiccions i que ha fet créixer de manera exponencial el nombre de candidats no aptes respecte a convocatòries anteriors.

Els afectats es van concentrar ahir a les portes del Departament d’Interior per reclamar que es revisin les proves, ja que consideren que hi ha hagut irregularitats. Els opositors que han quedat descartats, 498 dels 1.094 que ja havien superat un examen teòric i un test psicotècnic, tenen el suport dels sindicats del cos de bombers i de professionals del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya. Ahir mateix els representants dels concentrats van poder parlar amb el director general de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, Manuel Pardo.

Avui està previst que es reuneixi el tribunal qualificador amb representants de l’empresa que ha elaborat el test, integrants dels sindicats del cos de bombers i psicòlegs per abordar les presumptes irregularitats de la prova.

Els aspirants a bomber i bombera que han quedat fora reclamen transparència en tot el procés i que es revisi el qüestionari. Asseguren que en convocatòries anteriors aquest tipus de test es feia com a complement de l’entrevista amb un psicòleg, i amb aquesta nova modalitat tots els que han estat declarats no aptes no tenen la possibilitat d’arribar a aquest punt del procés de selecció. “Han quedat fora alguns dels candidats amb les notes més altes”, es va lamentar ahir una de les portaveus del col·lectiu, que va dir que no tenen per escrit els barems d’avaluació que s’han fet servir. Per això tenen previst reclamar per la via administrativa la invalidació de la prova i si no ho aconsegueixen no descarten arribar a la via judicial per defensar els seus interessos.

La Generalitat defensa la prova

La direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments va assegurar en un comunicat que la prova que qüestionen els aspirants exclosos està “homologada internacionalment” per a l’accés a cossos d’emergències i seguretat i avalua les competències professionals del perfil competencial del lloc de bomber. A més, hi va afegir que “en cap cas” aquesta prova serveix exclusivament per descartar patologies clíniques severes, sinó que busca únicament definir els aspirants que més s’adeqüen al perfil per ser bomber o bombera de l’escala bàsica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona