Societat

Salut suma la privada per la pressió a les UCI

Tot i que des del punt de vista epidemiològic es considera superat el pic de contagis, es preveu que els ingressos hospitalaris encara continuaran creixent

Amb els centres privats el sistema té disponibles uns 1.100 llits de crítics

Com ja va passar durant la primera onada, davant la persistència de la pressió assistencial, el Departament de Salut ha decidit incorporar les mútues de treball i també tots els centres privats a la xarxa pública de salut. Des d’avui, doncs, ja no hi haurà un canal públic i un de privat per atendre els pacients de Covid, especialment pel que fa referència als crítics, i així quedarà reflectit en les dades que facilita diàriament el departament.

A diferència del que va dir la consellera de Salut, Alba Vergés, dijous, ahir tant el responsable de la unitat Covid, Jacobo Mendioroz, com el secretari general de Salut, Marc Ramentol, van donar per superat el pic de contagis d’aquesta segona onada. Això, però, no s’ha vist reflectit encara, asseguren, en els ingressos hospitalaris, i encara menys a les UCI, on ahir hi havia 541 malalts de Covid ingressats, el 57% de la capacitat total.

Aquesta tendència creixent, molt allunyada de la que es va viure al mes d’abril, en què van arribar a haver-hi més de 1.500 persones ingressades en llits de crítics, ha portat el departament a donar l’ordre d’integració de tots els llits de crítics al sistema públic de salut. La capacitat actual del sistema públic és d’aproximadament 900 llits, que, sumats als 200 de la privada, doten el sistema d’una capacitat total de 1.100 llits, ampliables en cas de necessitat. A partir de gener s’hi afegiran també els dels cinc hospitals lleugers, amb un centenar de llits UCI cadascun, que el departament està construint al costat dels hospitals Parc Sanitari Pere Virgili (Barcelona), Arnau de Vilanova (Lleida), hospital de Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat), hospital Trias i Pujol (Badalona) i hospital Moisès Broggi (Sant Joan Despí).

Ramentol va dir clarament ahir: “Podem certificar que hem passat el pic de contagis” de la segona onada de la Covid-19 a Catalunya, i fins i tot va admetre: “Estem començant a notar una desacceleració de l’augment de la pressió assistencial.” Tot i així, no és suficient, “perquè no està repercutint d’una manera clara” en la pressió assistencial, i caldrà estar atents per veure com evoluciona.

Ramentol va recordar que aquesta integració del sistema privat es va provar “amb èxit” durant la primera onada. Cada pacient de Covid ingressat a l’UCI té un cost de 43.400 euros, un tema que va aixecar molta polèmica al mes d’abril, quan es va aprovar la integració de la privada per primer cop.

12.000 contagis diaris

Mendioroz es va mostrar prudent respecte a l’evolució de les dades. Va admetre que “ha passat el pic de contagis”, però va deixar ben clar que si s’ha aconseguit frenar l’ascens de contagis ha estat per les mesures adoptades el 16 d’octubre. “Sense aquelles mesures les previsions apuntaven que podríem haver arribat a tenir 12.000 contagis diaris, el doble dels que tenim ara.” És el que hauria passat, segons Mendioroz, “si no s’hagués adoptat cap mesura”. Ramentol es va pronunciar en el mateix sentit: “Les dades són el resultat de l’aplicació precoç d’unes mesures que van ser contundents però que s’han demostrat efectives a l’hora de controlar el creixement dels contagis.”

D’aquesta manera s’ha aconseguit frenar la corba entorn als 5.000 contagis diaris i l’objectiu, com han destacat tots els responsables en els últims dies, és aconseguir tornar a situar el nombre de contagis diaris entorn al miler, una xifra, però, que els epidemiòlegs consideren encara massa alta.

Positius a residències

Pel que fa a les residències, 164, el que representa un 15% del total, tenen almenys un cas positiu en aquests moments, un percentatge una mica superior al de la setmana passada. Durant la darrera setmana s’han fet més de 10.000 PCR i més de 1.200 tests d’antígens entre els residents i s’ha iniciat de nou el cribratge en els professionals que treballen a les residències afectades. Hi ha 1.293 residents confirmats de Covid-19, prop del 2,5% d’aquesta població, la major part de residències geriàtriques.

LES FRASES

Si no haguéssim adoptat cap mesura hauríem arribat als 12.000 casos diaris
Jacobo Mendioroz
responsable de la unitat covid
Estem començant a notar una desacceleració en l’augment de la pressió assistencial
Marc Ramentol
secretari general de salut

El Procicat aprova quinze dies més de toc de queda

El Procicat va aprovar ahir prorrogar quinze dies més el toc de queda. La intenció d’Interior és publicar la nova disposició al DOGC abans de dilluns que ve, que és quan venç l’actual decret.

Tal com ja havia avançat la consellera Alba Vergés, la voluntat del govern és unificar les mesures, amb l’objectiu de poder consolidar els avenços en la contenció de la pandèmia d’aquests últims dies.

El tancament perimetral de Catalunya durant tota la setmana i també el tancament per municipis durant el cap de setmana s’haurà de revisar a finals de la setmana vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres