Societat

Aconsegueixen la primera imatge real del coronavirus

L’empresa austríaca Nanographics genera una imatge en 3D amb la tècnica de tomografia crioelectrònica

Conèixer la forma real del virus pot ajudar a investigar cures i vacunes

No és una foto (no es pot retratar un virus) però tampoc és un model automatitzat. Un equip d’investigadors de tres països ha aconseguit la primera imatge real i en tres dimensions del virus SARS-CoV-2, un avenç científica que pot ajudar en la lluita contra la malaltia.

“És el més proper a mostrar l’aparença real del virus que hem aconseguit fins ara. Amb la tecnologia actual no es pot mostrar una imatge més real”, ha resumit Peter Mindek, director de tecnologia de Nanographics, l’empresa austríaca que ha creat la imatge , al costat de centres universitaris de la Xina i l’Aràbia Saudita.

Per mostrar l’aspecte real del coronavirus, una esfera de la qual sorgeixen les famoses espícules, s’ha utilitzat la tècnica de la tomografia crioelectrònica. Per recrear la imatge del virus, la mostra congelada s’escaneja des de diferents angles amb un microscopi electrònic.

Les dades obtingudes es transformen en imatges tridimensionals amb processos de renderització.

De la Xina a Viena passant per Aràbia

La tomografia es va realitzar a la Universitat Tsinghua, a la Xina, i les dades obtingudes es van segmentar després per experts de la Universitat de Ciència i Tecnologia Rei Abdal·là.

Finalment, Nanographics, fundada per científics de la Universitat Tècnica de Viena, va eliminar el soroll de la imatge original, la va renderitzar i li va assignar propietats òptiques i colors.

Colors falsos, formes reals

Mindek recorda que un virus és més petit que la longitud d’ona de la llum visible, per la qual cosa, per exemple, ni tan sols té color.

Per això, els tons roses i blaus usats en la imatge són “falsos”, amb el propòsit d’ajudar a representar millor la forma i les diferents parts del virus.

El que sí que és real és la forma del virus, i això té molta importància per als científics que busquen maneres de combatre’l.

Ajuda per a les vacunes i cures

“Els científics que investiguen vacunes i cures necessiten saber la forma de les molècules. Si ho veuen en 3D, és més fàcil saber com funcionen”, explica Mindek.

Aquest expert en visualització de dades recorda que el funcionament de les vacunes es basa en la interacció entre molècules: “Quan encaixen físicament, per la seva forma, poden interactuar”.

Però tan important com això és la tasca de divulgació científica que suposa mostrar al públic com és el virus que està afectant les seves vides.

“Totes les imatges que apareixen en els mitjans són models. Volíem portar al públic una imatge real del virus en 3D”, explica.

Mindek compara aquesta imatge, que insisteix és real i no una recreació, amb la presentada d’un forat negre a l’abril de 2019, i que, com en aquest cas es va realitzar utilitzant algorismes per reconstruir les dades aportades, en aquest cas, per diversos telescopis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES