Reportatge

De tornada al segle XVI

La Festa del Renaixement recrea un dels moments històrics més brillants de Tortosa

Al segle XVI, Tortosa era una ciutat comercial que mercadejava, Ebre amunt i Ebre avall, amb productes que necessitaven a l'interior de la península i amb d'altres que s'enviaven cap a la Mediterrània. La seva posició com a cap de Bisbat i de Vegueria també incidirà a convertir la ciutat en un dels centres culturals i artístics del país. De l'època, n'ha quedat un important llegat patrimonial que, malgrat el seu interès, era poc conegut. No hi ha dubte que la Festa del Renaixement ha ajudat a posar en valor i difondre arreu aquest patrimoni.

Quinzena edició

La primera Festa del Renaixement es va celebrar l'any 1996. Els organitzadors es proposaven aprofitar diferents estudis que assenyalaven la riquesa de la ciutat al segle XVI per crear un esdeveniment que havia d'ajudar a reactivar l'orgull de ser tortosí, a més de potenciar la restauració d'espais, sobretot del nucli antic de la ciutat. De fet, els organitzadors comptaven amb la crònica històrica de Cristòfor Despuig, que descriu la ciutat renaixentista a Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa. L'espectacle familiar, El petit Despuig, recorda la seva figura. Més de 3.000 persones vestides d'època, la setantena d'espectacles que es desplegaran en aquesta quinzena edició i la recuperació d'espais, que ja han estat rehabilitats, certifiquen l'èxit de la Festa del Renaixement que, en celebrar un aniversari rodó, recupera alguns dels espectacles que més han agradat. Així, es poden tornar a veure Les Gàrgoles, que surten des de la plaça Menahem Ben Saruk, al costat de la Torre del Célio acabada de restaurar, i del campament de Le Puy instal·lat de nou en aquesta zona. Els tortosins tornen a rebre els abanderats italians d'Arezzo, poden assistir a noves representacions de l'obra Molt soroll per no res, als Reials Col·legis, i a les de l'espectacle Viatges historicofantàstics, que es representaran al passeig de Ronda.

L'èxit de la festa també es pot mesurar per la quantitat d'actes propis: els comerciants treuen Lo taulell al carrer, els restauradors preparen menús renaixentistes, els pastissers elaboren antigues llepolies, la Ruta de la Saboga té setze tavernes d'època on sadollar-se i escoltar romanços o bona música; quatre dels sis campaments que recreen la vida quotidiana són organitzats per tortosins i la gran desfilada dels grups participants a la festa es confirma com a gran acte de cloenda, just abans que es tanqui el Portal del Romeu.

D'altra banda, es convida a passejar per espais recuperats, com la plaça dels Dolors, on s'ha obert un gran mercat d'època i una exposició de màquines de Leonardo da Vinci. De fet, la passejada pels espais de la festa es pot convertir en una ruta de descoberta de Tortosa. La majoria d'activitats es porten a terme als barris més antics de la ciutat, que s'engalanen per a l'ocasió.

El conjunt dels Reials Col·legis és de visita obligada. Fundats per Carles V per a l'educació dels moriscos, està format per tres edificis: el Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, el Col·legi de Sant Domènec i de Sant Jordi, i l'església de Sant Domènec, actual seu del Centre d'Interpretació del Renaixement. Està considerat un dels millors conjunts renaixentistes d'arquitectura civil de Catalunya. El pati, únic al país, té representats al fris de la primera columnata els bustos dels reis de la Corona d'Aragó, des de Ramon Berenguer IV fins a Felip IV. La visita a la ciutat ha d'incloure la catedral, el passeig per les muralles i el castell de la Suda, el mercat, bastit en època moderna i, sobretot, un passeig vora el riu.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera. A Tortosa, s'hi pot arribar per la carretera N-340 i per la carretera C-12 (Eix de l'Ebre). A més, la sortida 40 de l'autopista AP-7 (Tortosa- l'Aldea) deixa el conductor a pocs quilòmetres de la ciutat.
En tren. La ciutat té estació de Renfe.

DADES D'INTERÈS

Festa del Renaixement. Fins al 25 de juliol. Dia 23: La ciutat torna al segle XVI, amb campaments, tavernes, mercats i espectacles. Dia 24: Les famílies nobles de la ciutat mostren les seves credencials davant els procuradors i els trasts presenten armes. Dia 25: Gran desfilada i focs d'artifici per a tancar la festa. www.festadelrenaixement.org
Ajuntament de Tortosa Pl. Espanya, 1 Tel. 977 58 58 00 www.tortosa.cat
Informació turística Tortosa Turisme Plaça Carrilet, 1 Tel. 977 44 96 48 www.tortosaturisme.cat
Centre d'Interpretació del Renaixement Carrer Sant Domènec, 12 Tel. 977 44 46 68

El Centre d'Interpretació del Renaixement

Situat a l'església de Sant Domènec, el Centre d'Interpretació del Renaixement divulga la Festa del Renaixement i la riquesa del patrimoni renaixentista de la ciutat. Així, es projecten audiovisuals sobre la Tortosa del segle XVI que destaquen des de l'administració de la ciutat als seus personatges o elements festius. A més, el centre acull l'exposició de vestits utilitzats durant la festa de recreació històrica. L'itinerari es tanca amb una visita al pati dels Reials Col·legis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

barcelona
territori

Olost es planteja marxar del Lluçanès quan no fa un any de la creació de la comarca

olost

S’anul·la la Fira de l’1 de Maig per pluja

olot
CAMPRODON

Obren la convocatòria per accedir a 11 habitatges de lloguer social

CAMPRODON
Urbanisme

Adjudicades les obres per renaturalitzar espais i millorar l’enllumenat a la Pineda

Vila-seca
unió europea

Brussel·les investiga Meta per no combatre la desinformació

barcelona

Ane Movilla és la nova presidenta de Turisme Rural Girona

girona

Més de cinc milions per soterrar o desplaçar línies d’alta tensió a Reus, Begues i Rubí

Barcelona
educació

El govern ratifica l’acord per revertir les retallades del personal docent

barcelona