Societat

Els pisos de lloguer per a estudiants de la UdG, un estímul econòmic a Salt

L’Ajuntament veu en l’allotjament d’alumnes de centres de Girona o del mateix poble una oportunitat perquè s’obrin negocis

En el desplegament del parc municipal d’habitatge, l’equip de govern mou peça per ampliar la comunitat universitària abans de la futura arribada de dues facultats i el nou hospital Trueta

A l’octubre hi haurà disponibles habitatges per a universitaris
“El perfil dels barris en condiciona l’activitat econòmica”

L’Ajuntament de Salt aspira a ampliar el nombre de membres de la comunitat universitària de la Universitat de Girona (UdG) que viuen al municipi. L’equip de govern, de Junts i ERC, es vol “avançar” a l’arribada de les facultats de medicina i infermeria, que haurien de ser una realitat amb la construcció del nou hospital Josep Trueta, previst per al 2028. A més, el consistori veu en el lloguer de pisos a estudiants una possibilitat de reactivació econòmica.

L’Ajuntament ha obert fa uns dies un procés per copsar si els matriculats en centres universitaris de Salt i de Girona tenen interès a viure en el segon municipi més gran del Gironès. “Hem de saber quants estudiants voldrien venir a Salt en un pis compartit. I a partir d’aquí, decidirem, quan acabin les obres [dels pisos], quins seran per a estudiants”, explica el regidor de Territori i Habitatge, Àlex Barceló (ERC). Els primers pisos estaran disponibles a l’octubre. Aquests dies comença el període de matriculació.

El regidor d’Habitatge considera que han de fer front a una demanda existent. “És una demanda importantíssima que no hem estat atenent aquí. Ens ve no només de les facultats que tenim aquí [Euses i ERAM], sinó que també és una necessitat que ens ha expressat la UdG en més d’una reunió”, diu.

“Si ens esperem que això [les facultats i el Trueta] vingui per crear un entorn favorable, potser aquests estudiants es continuaran instal·lant en altres llocs que no són Salt.” El novembre del 2020, l’Ajuntament va aprovar el reglament d’accés al parc municipal d’habitatge, que l’actual equip de govern ha impulsat.

“Això arribarà”

Salt vol marcar les bases per treballar amb antelació, abans de l’arribada de les facultats i el campus de Salut i el nou hospital. “Estem planificant tot un campus sanitari, amb un hospital. I més endavant ens vindran residents MIR [metges interns residents], professors, doctors i, si tot va bé, una facultat de la Universitat de Girona.” Per Barceló, cal tenir visió estratègica. “S’ha d’anar treballant en el col·lectiu universitari. Això no sabem exactament quan arribarà, però això arribarà [...].”

L’empresa Residencias de Estudiantes SL (Resa) té un conveni amb la UdG des de fa anys i gestiona el servei d’allotjament per a estudiants, professors i investigadors de la universitat gironina. Segons fonts de Resa, l’empresa ofereix la residència d’estudiants al campus de Montilivi (209 places), a prop de l’estadi de futbol i la Facultat de Ciències –n’hi ha una altra, que gestiona Unihabitat–. Resa també facilita la possibilitat de tenir un pis de lloguer, una habitació en un pis compartit amb altres alumnes i, fins i tot, viure amb una família. A través de Resa Housing, l’empresa també capta pisos en el mercat per oferir-los a la comunitat universitària.

Barceló explica que l’Ajuntament de Salt ha parlat amb els responsables de la UdG i de Resa sobre la necessitat d’oferir pisos des de l’entorn de Girona. “Ells [Resa] ens ho diuen: a Girona hi ha dèficit d’edificis i pisos d’estudiants i d’allotjament d’estudiants. Potser ara l’anàlisi és diferent de la d’abans de la pandèmia. Segurament [abans] el boom turístic excloïa Girona per un tema econòmic, però si ho podem aprofitar… Aquesta segona corona pot allotjar aquests col·lectius.”

Sense llibreries al centre

L’habitatge per a universitaris ajudaria Salt en la reactivació econòmica i generaria noves dinàmiques, explica el regidor. “Hem de crear aquest substrat per al dia que Salt pugui tenir dues facultats més. El tema de l’habitatge és molt més transversal que simplement anar a viure [a un lloc]. El perfil que tu tens als diferents barris també condiciona el perfil d’activitat econòmica que hi pots tenir. I totes les masses piquen. I aquí intentem recuperar, en part, diversitat econòmica. Ara no tens cap papereria al centre. Per què? Perquè no hi ha clients per a les llibreries. N’hi havia hagut i ara no hi són.”

No hi ha llibreries al centre i tampoc hi ha bars de nit per a estudiants. “No en tens cap a les onze de la nit perquè el tipus de clients que tens no s’hi acosten [a aquella hora]. Al final, és anar a buscar aquesta dinamització econòmica que hem perdut, d’una banda, per la crisi i, de l’altra, per l’absència d’un col·lectiu que justifiqui tornar a obrir”, afirma el regidor saltenc.

La hipotètica arribada d’estudiants canviaria les activitats i els hàbits. “El perfil familiar té un patró de consum diferent del que té un col·lectiu d’estudiants, que més o menys es pot agrupar territorialment en un àmbit. Això ens genera noves oportunitats econòmiques, una dinamització diferent del barri. I també genera altres tipus de problemes, segurament, com ara les festes d’estudiants.”

LES XIFRES

7
anys
falten, com a mínim, perquè el Trueta i el campus de Salut siguin una realitat a Salt, a prop del Santa Caterina.
20
per cent
dels pisos del parc municipal d’habitatge aniran destinats a estudiants, segons el reglament aprovat pel ple.
150
euros
és el preu mínim de lloguer al mes del parc municipal d’habitatge, que el consistori impulsa des del 2019.
209
places
ofereix la residència d’estudiants a tocar del campus de la UdG a Montilivi. L’empresa Resa la gestiona.
El reglament del parc

La urgència i la necessitat, entre els usos preferents

El reglament de l’adjudicació dels pisos del parc municipal de Salt especifica els criteris d’accés, “els usos preferents”. L’empresa pública Gestora Urbanística Nou Salt, SLU (cent per cent municipal), adjudica els pisos d’acord amb les “necessitats detectades en els demandants de la borsa de lloguer [habitatge de protecció oficial (HPO)] de l’oficina local d’habitatge”, explica el regidor d’Habitatge. Així, hi ha un 5% d’habitatges destinats a persones amb diversitat funcional, discapacitat i/o dependència; un 5% d’habitatges destinats a pisos d’inclusió, “amb un màxim de quinze pisos”, i un 20% per a persones o famílies d’entre 35 i fins a 65 anys i altres demandants d’HPO “no inclosos en cap dels altres usos preferents”. L’Ajuntament ha volgut atendre la urgència, però també “el més necessari”, incloent-hi l’acollida d’estudiants, que tindrien un 20% dels pisos, és a dir, 60 de 300.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART