Societat

Lleida comptarà amb el columbari més gran de tot Catalunya dins d’una església, a l’Eix Comercial

S’oferiran 1.140 unitats per dipositar urnes amb cendres als baixos de la parròquia de Sant Pere, a partir de l’octubre

Lleida comptarà amb el columbari més gran de Catalunya habilitat dins d’una església. S’està construint al soterrani de la parròquia de Sant Pere, a l’Eix Comercial de la ciutat, i està previst que les obres acabin a mitjan octubre.

Oferirà 1.140 unitats per acollir urnes amb cendres, gairebé el doble dels columbaris que ofereix el cementiri municipal de Lleida, on actualment n’hi ha 623 i està previst construir-ne 144 més.

Pel rector de l’església, el mossèn Jaume Pedrós, aquest espai respon al que va dir el papa Benet XVI: “Les cendres d’un cristià no s’han de posar a qualsevol lloc sinó en un lloc sagrat”.

A més, Pedrós destaca que el columbari està al centre de la ciutat i no cal desplaçar-se fins al cementiri per visitar els difunts.

De les obres del columbari de l’església de Sant Pere s’encarrega Coral Memorial, que hi ha invertit 120.000 euros. Coral ja gestiona 25 columbaris a tot Catalunya i 6 més a la resta de l’Estat.

En el segon semestre de 2021 tenen previst incorporar 45 nous projectes per tot Espanya i començaran també amb els primers projectes a Portugal.

L’objectiu de Coral és que les cendres “reposin en un lloc digne com a alternativa al cementiri tradicional”, explica el president de l’empresa, Ruben Tamarit. “Recuperem el difunt dins el barri, perquè qualsevol veí té una església a prop amb la qual té un vincle sentimental i per tant és un entorn molt natural”, afegeix.

“Abans aquest tipus d’enterrament, dins d’una església, estava reservat a nobles o mecenes i ara es popularitza i es democratitza. Qualsevol persona pot reposar dins d’una església”, destaca Tamarit.

A més, afegeix, facilita l’accés als difunts a les persones grans, “que no han d’agafar el transport públic o dependre d’un tercer per anar a visitar les restes del seu ésser estimats fins al cementiri”.

En el mateix sentit es pronuncia el mossèn Pedrós: “pots aprofitar que vens a passejar o a comprar per passar visitar els difunts i fer-los una pregària”, diu.

El rector de l’església també destaca cada vegada hi ha més gent que vol incinerar i hi haurà qui prefereix “tenir-ho a prop, però no a casa” i que fins ara no sabien què fer-ne. Tamarit hi coincideix: “Hi ha gent que té les cendres a casa perquè no té una alternativa i ara les podran portar a l’església”.

“Fins i tot gent que no és religiosa, per una qüestió d’ubicació. Per tenir-les més a prop o perquè no vol portar-les al cementiri”, afegeix Tamarit. A més, diu, és una manera d’aconseguir diners per la parròquia i poder fer front al seu manteniment.

Mossèn Pedrós espera també que el columbari apropi més fidels a l’església. “És una parròquia en què mai saps qui vindrà a missa, perquè està en un lloc de pas, al centre de la ciutat. A vegades ve gent que ve a comprar a l’Eix Comercial o ve passejar centre i aprofiten per venir a missa. Quan tinguem les cendres, potser hi vindrà més gent”, destaca.

Ascensor i mosaics dels patrons de la parròquia i la ciutat

Per accedir al soterrani de l’església, Coral s’encarrega també d’instal·lar un ascensor. “Volem eliminar les barreres arquitectòniques ja que l’escala és una mica perillosa, sobretot per a persones grans o amb mobilitat reduïda”, explica el mossèn.

A més, a la sala dels columbaris està previst instal·lar-hi bancs per poder descansar i resar. “Es pretén que sigui un lloc de pregària i de silenci”, destaca mossèn Pedrós, que explica també que les parets es decoraran amb uns mosaics impresos a la pedra amb una imatge de Sant Pere, patró de la parròquia, dos més dels patrons de la ciutat de Lleida: Sant Anastasi i la Verge Blanca, així com un altre de la Mare de Déu de l’Arcada, patrona dels comerciants i veïns del carrer Major i plaça Paeria.

Les obres, que s’han aturat del 7 al 22 d’agost, està previst que s’acabin a mitjans d’octubre, calcula Tamarit.

Pel que fa al preu, un columbari individual costa des de 19,30 euros al mes amb un mínim de 3 mesos. La catedral de Terrassa va ser on Coral Memorial va construir el primer columbari. Allà hi ha 899 columbaris individuals, dobles, de quatre i de vuit.

És l’únic lloc on hi ha de vuit perquè va ser el primer, explica Tamarit, a la resta hi ha d’individuals, dobles i de quatre i després hi ha un columbari comunitari.

Coral Memorial ha construït i gestiona 25 columbaris a Catalunya, majoritàriament a l’àrea metropolitana, i 6 més a la resta de l’Estat. Alguns dels usuaris destaquen l’entorn, la lluminositat i la proximitat ja que tots ells estan dins del nucli urbà.

Un feligrès de la parròquia de Sant Pere del Masnou (Maresme), Ferran Flo, explica que “és més accessible i hi puc venir més sovint que al cementiri, per exemple quan vinc a missa. Estic molt content que el meu pare estigui aquí”.

“És molt agradable l’espai. A més, quan passes per davant, penses, vaig a visitar la mama, i potser estan fent missa o cantant i és molt maco i relaxant perquè entres en un espai de reflexió interna. Hi ha una altra connexió, no com al cementiri que és més fred”, explica Anna Ferré, feligresa de la parròquia de Sant Ramon Penyafort, de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona