Societat

Aproximació inèdita

Oxolife està desenvolupant el primer fàrmac que tractarà la infertilitat femenina millorant l’endometri per afavorir que l’embrió s’implanti a l’úter

En l’estudi més gran que s’ha fet mai a l’Estat espanyol, es reclutaran 350 dones de tres països diferents que no poden tenir fills

El grup ha aconseguit captar cinc milions d’euros de finançament

La taxa d’èxit de les clíniques de fertilitat és d’entre el 40% i el 60% i evoluciona molt lentament

Oxolife, amb seu al Parc Científic de Barcelona, està desenvolupant el primer fàrmac que tractarà la infertilitat femenina des d’un enfocament inèdit: afavorint que l’embrió s’implanti a l’úter i així augmentin fins a un 15% les probabilitats que l’embaràs tingui èxit. Com expliquen els cofundadors de la start-up, Agnès Arbat i Ignasi Canals, en aquests moments hi ha molts medicaments per afavorir l’ovulació de les dones que han de recórrer a tècniques de reproducció assistida i també tècniques per fertilitzar els òvuls al laboratori, “però un cop l’embrió està posat a lloc, a l’úter, no tenim cap fàrmac que millori l’endometri i afavoreixi que aquest embrió s’implanti”. OXO-001 vol omplir aquest buit. Al setembre, es començarà a provar amb pacients amb diagnòstic d’infertilitat.

Arbat i Canals es van conèixer a la feina, en una gran farmacèutica. Ell és doctor en biologia molecular i Arbat és una metgessa especialitzada en farmacologia clínica que sempre havia estat molt interessada en el camp de la salut de la dona, àrea en què tots dos treballaven. “La molècula en la qual es basa OXO-001 es va començar a estudiar fa anys en altres àrees relacionades amb el metabolisme –jo fins i tot n’havia fet la tesi–, i un dia vam pensar que podria tenir sentit aplicar-la a la millora de la fertilitat i vam veure que l’única manera de saber-ho era provar-ho”, indica Canals.

Van començar sols i sense cap ajuda, comprovant si la seva intuïció era correcta en models animals. Va sortir millor del que esperaven i això els va obrir diverses línies de recerca. “Durant un temps vam compaginar les dues feines, però com que els primers resultats van ser molt bons, vam decidir patentar i fer el salt muntant la nostra companyia, el 2018”, explica Arbat.

Actualment, a tot el món, el 40% de les dones que tenen un diagnòstic d’infertilitat no podran ser mares. El principal “motiu no resolt” és que, malgrat els avenços mèdics, encara falla la implantació embrionària o hi ha pèrdues després de la implantació. Com relata el cofundador d’Oxolife, una de les causes és que “l’estudi de les tècniques de reproducció assistida és relativament nou, però encara més el de l’endometri, perquè no teníem tecnologies per saber què estava passant en aquest teixit tan especial, que té una vida nova amb cada cicle menstrual”. Ara que existeixen algunes tècniques, destaca, és més fàcil “establir estratègies per millorar-lo i fer-lo més receptiu”.

Xifres molt estancades

De fet, la taxa d’èxit de les clíniques de fertilitat és d’entre el 40% i el 60% i evoluciona molt lentament. “Tothom ens diu que millores del 3% o el 5% ja serien extraordinàries, quan nosaltres creiem que podem augmentar fins a un 15% el nombre d’embarassos d’èxit”, expliquen els emprenedors. A més, OXO-001 és una pastilla sense hormones, de manera que no s’afegiria a la llarga llista d’injectables i medicaments hormonals que han de prendre aquest tipus de pacients.

La start-up amb seu a Barcelona ha aconseguit captar fins ara cinc milions d’euros de finançament privat. Com explica Arbat, la majoria de fons de capital de risc “estan molt acostumats a valorar projectes d’oncologia o malalties neurodegeneratives, però no de salut de la dona, així que hi ha avantatges i inconvenients: hi ha molt desconeixement, però també destaques perquè innoves més”. En el seu cas, asseguren que els ha anat bé. El 2019 van fer una campanya de crowdfunding que els va atorgar 1,2 milions i fa un any, en plena pandèmia, van tancar una ronda de 3,8 milions.

Malgrat la crisi sanitària, han pogut completar aquest any la fase 1 de l’estudi clínic del seu fàrmac, amb 40 dones sanes de l’hospital de Sant Pau. Al mes de setembre, si s’obtenen els permisos necessaris, començarà la fase 2, amb pacients amb diagnòstic d’infertilitat. En l’estudi més gran que s’ha fet mai a l’Estat espanyol, es reclutaran 350 dones de casa nostra, Polònia i la República Txeca, amb l’esperança que el fàrmac pugui anar completant etapes i estigui al mercat d’aquí a set anys, el 2028.

3,8
milions
d’euros va aconseguir Oxolife en la ronda de finançament que va tancar en plena pandèmia.
350
dones
amb diagnòstic d’infertilitat reclutarà el grup per al seu estudi clínic.
7
anys
confien que trigarà el seu medicament a arribar al mercat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA