Societat

Mor l’arquitecte i activista Jeroni Moner

Ha tingut un paper fonamental en el tractament del patrimoni històric

Jeroni Noni Moner va morir ahir als 80 anys, deixant Banyoles sense un dels grans referents culturals que ha tingut la ciutat des de la dècada dels setanta. Era arquitecte, i com a tal va participar en la redacció del pla general d’urbanisme banyolí del 1983, en diverses obres vinculades als Jocs Olímpics del 1992 i en la construcció o reforma de nombrosos edificis de la ciutat. I a Girona, junt amb Pla, Fisas i Viader, va redactar el pla especial del Barri Vell. D’altra banda, va ser president del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (CECB), una entitat que ha influït de manera determinant en la conservació del ric patrimoni arquitectònic de la ciutat. Durant uns anys va ser professor de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura. En aquests moments estava redactant el pla especial de recs de Banyoles, junt amb Lluís Pau i Josep Callís.

Noni Moner era considerat –i ell també s’hi considerava– un banyolí “de tota la vida”, però havia nascut a Barcelona. La seva relació amb Banyoles tenia l’origen en el fet que era jugador de waterpolo i als estius, aprofitant que tenia parents a la ciutat, pujava a fer d’entrenador al CNB. Poc després d’acabar la carrera d’arquitectura s’hi va instal·lar i de seguida es va integrar en els cercles culturals locals. La primera exposició d’art abstracte a Banyoles, per exemple, va ser coorganitzada per ell. El 2017, l’Ajuntament li va concedir la medalla d’or de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.