Societat

Estats Units

Desastres naturals

Arrasats pels tornados

El fenomen meteorològic va sembrar la destrucció al cor del centre dels EUA

Desenes de persones estan desaparegudes i pobles sencers van ser destrossats

Recerca a contrarellotge de supervivents

El cor del centre dels Estats Units –Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky i Tennessee– continua en estat de xoc després que divendres va ser colpejat per una seqüència de fins a una trentena de tornados i que ha provocat, fins ara, la mort d’almenys noranta persones, tot i que les autoritats calculen que el nombre de víctimes podria arribar a superar el centenar, ja que ja hi ha moltes persones desaparegudes. La patacada més forta se la va emportar Mayfield, un poble de 10.000 habitants de l’Estat de Kentucky, que el tornado el va arrasar de dalt a baix. “Ara mateix només esperem miracles”, va assegurar ahir Andy Beshear, governador de Kentuky. Un dels epicentres de la tragèdia es concentra en una fàbrica d’espelmes de Mayfield, on més d’un centenar de persones estaven treballant a l’interior de l’edifici en el torn de nit quan va passar el tornado. Les autoritats creuen que hi ha poques esperances de trobar algú amb vida.

Des de dissabte al matí, els supervivents de Mayfield ajuden en la cerca desesperada de persones amb vida i busquen entre les runes les seves pertinences. Dos dies després de la tragèdia, una bona part dels residents de Kentucky continuen sense electricitat, gas ni internet. A més de Mayfield, els municipis més afectats trigaran molt de temps a reconstruir-se, ja que l’episodi de tornados va endur-se cases senceres, arbres i tota mena de mobiliari urbà. Unes imatges esfereïdores que demostren l’abast de la tragèdia. A Edwardsville (Illinois), sis treballadors d’un centre de classificació d’Amazon van morir quan la força del tornado va arrencar el sostre d’un magatzem, provocant l’enfonsament de parets de formigó. Fonts de l’empresa no han confirmat quants treballadors hi ha desapareguts, tot i que fins a quaranta-cinc van poder sortir pel seu propi peu. En aquesta seu d’Amazon hi treballen 190 empleats. El Servei Meteorològic nord-americà ha confirmat que el tornado que va colpejar l’edifici d’Edwardsville d’Amazon va ser un EF3, la tercera classificació més forta de l’escala Fujita, amb vents entre 218 i 265 quilòmetres per hora. Entre Illinois i Missouri es comptabilitzaven fins a vuit víctimes mortals.

La gènesi de l’esclat del tornado va ser una sèrie de tempestes nocturnes, inclosa una tempesta supercel·lular que es va formar al nord-est d’Arkansas. Des d’aquí es va propagar cap a cinc estats més: Missouri, Illinois, Kentucky, Mississipí i Tennessee. “Crec que serà l’esdeveniment de tornado més llarg i mortal de la història dels EUA. Sabem que un d’aquests tornados va estar a terra prop de 400 quilòmetres”, va revelar el governador. La tempesta va tenir una durada de fins a onze hores i hauria recorregut prop d’un miler de quilòmetres. Els experts han assegurat que es tracta d’un fenomen inusual, ja que es va produir fruit de temperatures i humitats inusualment extremes en aquesta època de l’any –generalment els tornados en aquesta zona dels Estats Units es produeixen entre la primavera i l’estiu–. Així, els especialistes continuen analitzant la trajectòria i la força de l’episodi de tornados.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES