Societat

“S’han acabat, vagi venint”

A moltes farmàcies els tests d’antígens d’autodiagnòstic s’han esgotat

L’arribada de les festes de Nadal en dispara la demanda

Del 7 al 13 de desembre se’n van vendre 278.797 unitats a tot Catalunya

A una de les farmàcies de la Rambla de Barcelona, la que fa cantonada amb el carrer Tallers, se’ls van acabar els tests d’antígens la setmana passada, amb la qual cosa en tot el cap de setmana no n’han pogut vendre ni un, i això que no ha parat d’anar-hi gent a buscar-ne. Ahir al matí els en van arribar, per fi. Abans de les cinc de la tarda ja s’havien tornat a esgotar i no sabien quan en tornarien a tenir. “Vagi venint”, aconsellaven a una clienta. Amb el pànic per la sisena onada de la pandèmia i l’arribada dels sopars de Nadal, de les reunions familiars i dels viatges, els tests d’antígens van molt buscats. I això que per viatjar els tests o els PCR s’han de fer en centres especialitzats que han d’expedir un certificat amb el resultat, perquè en quedi constància. Aquests dies al davant d’alguns d’aquests centres ja hi ha cues de bon matí, per no dir que en molts altres que donen hora ja estan pràcticament tots els forats plens.

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va explicar ahir que efectivament la demanda de tests d’antígens d’autodiagnòstic ha experimentat un alt creixement aquest mes de desembre, fet que ha provocat que moltes farmàcies hagin esgotat l’estoc. Segons el col·legi “els diversos distribuïdors informen que s’espera que la situació sigui puntual i es pugui resoldre en les properes setmanes. En tot cas, la normalització de la dispensació dels tests dependrà de la capacitat de fabricació i també de distribució, afectada per la complicada situació actual, tant en l’àmbit nacional com internacional”. A les farmàcies el test que es ven més és el d’autodiagnòstic, que et pots fer tu mateix i el resultat del qual no constarà enlloc (aquest és un dels més demanats i només val 5 euros). Però les farmàcies també fan els cribratges a escolars (a l’estiu als monitors de lleure), en virtut d’un conveni amb Salut i Educació. Són gratuïts i els resultats es registren. I, en tercer lloc, hi ha un test que també és autogestionat però que t’ajuda a fer-lo el farmacèutic. El client paga el test i l’ajuda del professional i el resultat queda registrat (però no serveix ni per entrar a una discoteca ni per viatjar). Aquest tercer tipus de test ha experimentat una gran demanda aquest mes de desembre, segons va informar ahir el COFB, que diu que ha fet 38.900 proves (només a la demarcació de Barcelona), una xifra que ha superat amb escreix la de tots els tests supervisats durant el mes de novembre, que es va tancar amb 12.868.

Segons la consultoria Iqvia, la setmana del 7 al 13 de desembre a l’Estat es va arribar a un màxim històric de subministrament de tests sense recepta a les farmàcies, un 3,1% més respecte a la setmana anterior i un 32,7% més en relació amb el mes d’agost. Catalunya va acaparar la major xifra de vendes, 278.797, molt per davant d’Andalusia (206.075) i de Madrid (195.491). Segons aquesta consultoria, la venda d’antígens va començar a despuntar a principis de novembre i fins al dia 6 de desembre havia augmentat un 545,3%. La primera setmana de desembre les farmàcies catalanes van dispensar 227.981 tests ràpids.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES