Societat

El Suprem anul·la el judici a Reguant per error de forma

El Tribunal admet que el jutjat no era competent per obrir judici oral a una aforada

Es reinicia el procés i la fiscalia presentarà un nou escrit d’acusació

La CUP demana no abaixar la guàrdia

No era el resultat esperat per a la jornada d’ahir al Suprem, però no per just i lògic va deixar de causar sorpresa el moment en què el president de la sala segona notificava la decisió d’anul·lar el judici després d’una deliberació de trenta minuts amb la resta de magistrats i havent escoltat prèviament la defensa i la fiscalia.

El Tribunal Suprem acceptava una de les qüestions prèvies que havia plantejat Daniel Amelang, l’advocat de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, i que tenia a veure amb la decisió del jutjat d’instrucció número 10 de Madrid d’obrir judici oral alhora que la fiscalia presentava escrit d’acusació, malgrat que se li havia comunicat que Reguant havia obtingut acta de diputada al Parlament de Catalunya i, per tant, passava a ser aforada. El jutjat no va aturar la tramitació, al contrari, la va retenir durant mesos abans d’enviar-la al Suprem i ara és l’alt tribunal el que ahir reconeixia que, si es tirava endavant el judici, es podien lesionar els drets de Reguant, per la qual cosa optava per reiniciar el procés i anul·lar el judici. Recordem que Reguant està acusada d’un delicte de desobediència per haver-se negat a respondre a l’acusació particular, representada per Vox, en la causa contra el procés independentista.

Així, la sala ordenava que la causa retrocedeixi fins al moment en què el ministeri fiscal presenta l’escrit d’acusació, la qual cosa allargarà el cas contra Reguant, ja que, juntament amb el nou escrit de la fiscalia, també la defensa haurà de presentar el seu i, finalment, decretar nova data per al judici. El tribunal entenia que “s’ha produït un error en la tramitació de la causa abans del trasllat a aquesta sala” que “pot donar lloc a una nul·litat de ple dret”. És per això que acordava la nul·litat del judici, “amb la finalitat d’extremar les garanties i d’assegurar els drets de la defensa i de l’acusada”. Abans de començar el judici, la fiscalia ja havia rebaixat la pena que sol·licitava per a la diputada de sis a quatre mesos de presó i inhabilitació per desobediència.

Reguant, que no va haver ni d’intervenir en el judici d’ahir, va afirmar minuts després de la decisió del Suprem que “la lluita contra l’extrema dreta i contra el feixisme és urgent i necessària”. Per això, hi afegia, “és important organitzar-nos no només en processos judicials i institucions, sinó als carrers, construint comunitat i construint pobles lliures de feixisme”.

Diputats sobiranistes d’ERC, Junts, el PDeCAT i els comuns van acompanyar Reguant fins a les portes del tribunal. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, qualificava el judici d’“absurd” perquè demostra que “la repressió no es deté” i que “segueix la causa general contra l’independentisme”. La diputada de JxCat al Congrés Pilar Calvo expressava també el suport a Reguant i afirmava: “L’amnistia és la solució per a tots els represaliats en la causa de la llibertat de Catalunya. El govern de les togues s’hauria d’acabar.” El diputat d’En Comú Podem i secretari del Congrés, Gerardo Pisarello, advertia que s’havien “vulnerat clarament els drets fonamentals” de Reguant i denunciava l’intent de Vox d’“instrumentalitzar” el Suprem i, “en general, la justícia”.

Les entitats sobiranistes també es van concentrar en suport de Reguant. El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, acusava l’Estat de “permetre que l’extrema dreta s’aprofiti dels seus altaveus institucionals, com són els tribunals i els àmbits parlamentaris”, per “difondre el discurs de l’odi”. Per part de l’ANC, hi assistia el tresorer, Carles Gómez, que destacava la “valentia i coherència” de Reguant, que afronta “un judici més de la causa general contra l’independentisme”. El nou judici a Reguant per un delicte de desobediència encara pot trigar mesos.

LES FRASES

Prou persecucions judicials i prou judicis polítics. Dempeus i ferms contra el feixisme
Pere Aragonès
president de la generalitat
La repressió no es deté i segueix la causa general contra l’independentisme
Marta Vilalta
secretària general d’ERC
L’Estat insisteix en la confrontació. Contra la repressió, unitat. Tota la força per avui i per als dies que vindran
Laura Borràs
presidenta del parlament
La lluita contra l’extrema dreta i contra el feixisme és urgent i necessària
Eulàlia Reguant
diputada de la cup
L’Estat permet a l’extrema dreta aprofitar-se dels seus altaveus per difondre el discurs de l’odi
Xavier Antich
president d’òmnium
Que Vox sigui un partit legal és una anomalia total del sistema democràtic espanyol
Carles Gómez
tresorer acn

Sirvent, al secretariat de la CUP

L’exdiputada de la CUP-Crida Constituent Maria Sirvent encapçala l’única candidatura al secretariat nacional, l’òrgan encarregat de la coordinació del partit i de la gestió del seu dia a dia. Sirvent lidera una llista d’onze noms, entre els quals hi ha el regidor de la CUP a Reus Edgar Fernández, que repetirà al SN. També hi són Joan Ramon Sanz (Nord-oriental), Gemma Codina (Catalunya Central), Txus Magallon (Penedès), Marta Gilabert (Barcelona), Albert Giménez (Vallès Occidental), Laure Vega (Baix Llobregat), Jordi Barbero (Baix Llobregat), Quim Soler (Alt Ter) i Ester Díaz (Vallès Occidental). També s’han registrat quatre candidatures individuals, que són les que completaran l’equip de quinze persones. Aquests quatre noms són Hug Lucchetti (Vallès Oriental-Baix Montseny), Iñigo Robredo (Baix Llobregat), Jaume Casals (Catalunya Central) i Isa Chacón (Barcelona). La votació es farà telemàticament entre el 7 i el 9 de març i es farà pública el 10 de març. Sirvent va ser l’assessora de Pau Juvillà a la mesa del Parlament fins que va ser inhabilitat i ara ho és del substitut, Carles Riera. Entre els principals reptes del partit, la candidatura hi destaca el calendari institucional i electoral, amb les eleccions municipals, i “el repte de recuperar la mobilització i l’organització per generar les bases d’un nou embat nacional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia