Societat

El nou bisbe de Solsona vol tornar a la normalitat i tancar l’etapa de Novell

En la seva primera roda de premsa admet que l’anterior bisbe va deixar moltes persones dolgudes

Conesa vol una Església de mirada “oberta”

El nou bisbe de Solsona, Francesc Conesa, que avui iniciarà el seu ministeri episcopal, va apostar ahir perquè la diòcesi “torni a la normalitat” i va reconèixer, en la seva primera roda de premsa a Catalunya, que el seu antecessor, Xavier Novell, “va deixar moltes persones dolgudes per la manera de fer les coses”, tot i que li va voler reconèixer “les moltes coses que va fer bé”. Conesa va explicar que el repte que té al davant és “gran”, però va avisar que no l’espanta i va dir que l’Església “no pot estar mirant-se a si mateixa contínuament”. “Cal una mirada oberta, hem de mirar cap a fora, sortir a la vida i amb la perspectiva d’estar oberts a la realitat”, va assegurar.

Avui a les dotze del migdia, i en una cerimònia que presidirà el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Francesc Conesa començarà el seu ministeri episcopal. En la cerimònia, en la qual participaran tots els bisbes catalans i alguns de l’Estat, hi haurà el nunci apostòlic Bernardito Auza.

El Bisbat de Solsona tancarà una etapa fosca, que va començar quan el mes d’agost el bisbe Xavier Novell va anunciar que deixava el seu ministeri per motius personals. Després –i en uns esdeveniments propis d’un serial televisiu– es va saber que Novell deixava d’exercir com a bisbe perquè es casava amb una feligresa, una dona divorciada d’un ciutadà musulmà i mare de diversos fills i que és escriptora de novel·les eroticosatàniques. Finalment, Novell es va casar i ara està a punt de ser pare d’una bessonada.

La renúncia de Novell –que va ser substituït momentàniament pel bisbe de Vic, Romà Casanovas, que va fer d’administrador apostòlic– va causar gran estupor a la diòcesi, on el bisbe que havia sigut el més jove de l’Estat estava enemistat amb pràcticament tots els seus preveres. En deixar el càrrec i fer-se pública la seva relació sentimental amb una dona, els feligresos es van indignar, ja que Novell havia estat un bisbe autoritari, inflexible i ultraconservador. Es va saber, fins i tot, que havia animat persones homosexuals de la seva diòcesi a participar en cursos per “curar-se”, un fet que havia causat un gran dany a molts fidels.

El nou bisbe de Solsona, fins ara bisbe de Menorca, designat directament per Omella, que és membre de la Congregació per als Bisbes i, per tant, qui té l’última paraula a l’Estat sobre el nomenament de bisbes a Catalunya, és natural de València i s’ha format a la Universitat de Navarra (Opus Dei).

La tria de Conesa va causar malestar i diverses entitats de fidels de base s’han preguntat si a Solsona o a la resta de diòcesis catalanes no hi ha preveres preparats per poder ser bisbes que Omella hagi hagut d’anar a buscar-lo a fora.

Preocupació pel bisbe de Girona, que és a l’UCI

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, fa dies que està ingressat a l’UCI. Fa anys que patia un càncer i aquest estiu, a l’arribar a l’edat de 75 anys, va presentar la seva renúncia al papa, que és el que han de fer tots els bisbes en arribar a aquesta edat. El cardenal de Barcelona està buscant de fa temps un substitut per a Pardo que ja fa temps va demanar que per a Girona cal un bisbe de proximitat i afí a la llengua i al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona