Societat

El TSJC posa al mateix nivell català i castellà en les PAU

El contenciós administratiu resol que s’han d’oferir els exàmens en les tres llengües oficials de Catalunya

La sentència resol un recurs contra la norma de les proves del juny de l’any passat

Nova victòria de l’espanyolisme als tribunals en una acció en contra de l’ús normalitzat del català. La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès una sentència en què posa el castellà al mateix nivell que el català en les proves d’accés a la universitat (PAU), resolució que també afecta la llengua aranesa. Això vol dir que, a criteri dels jutges, els exàmens s’hauran d’oferir en qualsevol de les llengües oficials a Catalunya.

La sentència, feta pública ahir, dona la raó a l’associació Escuela Bilingüe, representada per l’advocat Mateo Argerrich González. Es tracta d’un lletrat que exerceix el càrrec de secretari d’una associació dedicada a la memòria dels “màrtirs del 1936 al 1939” i que ha signat més d’un document públic en contra del procés independentista.

La resolució del TSJC resol un conflicte que arrenca del , quan es va recórrer contra la norma que regulava el funcionament de la selectivitat d’aquell any. En concret el recurs anava contra el punt on es deia: “Repartir primer els enunciats d’examen en català, i només si algun alumne ho demana, donar-li la versió en castellà i recuperar la versió en català. A efectes estadístics, cal fer constar en l’informe quants se’n lliuren en castellà, sense identificar els alumnes”. Aquell primer recurs ja va obtenir, com a resposta positiva, unes mesures cautelars ordenant que no es fes triar oralment l’alumne sinó que s’oferís les tres opcions lingüístiques al principi, en igualtat de condicions.

Els del bilingüisme consideren que s’atemptava contra els drets fonamentals en ser discriminats per raó de llengua, circumstància que va ser rebatuda per la Generalitat, que va exposar que els alumnes poden emprar la llengua que vulguin sense cap discriminació.

D’altra banda, aproximadament 200 personalitats ja han signat el manifest de Plataforma per la Llengua contra la modificació del sistema lingüístic a l’escola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós