Societat

L’addicció al mòbil entre els joves s’agreuja

Un informe destaca que quatre de cada deu adolescents l’utilitzen per no sentir-se sols

L’exposició a material sexual a les xarxes i el ciberassetjament, els principals problemes

Un de cada tres adolescents fa un ús problemàtic i addictiu d’internet i les xarxes socials, generalment a través d’un mòbil que rep de mitjana entre els 10 i 11 anys i que possibilita pràctiques potencialment perilloses, com compartir material sexual, ciberassetjament, videojocs o apostes en línia.

Són dades que recull l’informe d’Unicef L’impacte de les tecnologies per a la relació, informació i comunicació (TRIC) en la infància, que van presentar ahir el responsable d’educació de l’ONG a Espanya, Nacho Guadix, i la coordinadora a Catalunya, Quima Oliver.

L’ús de la tecnologia suposa una aportació transcendental tant des del punt de vista social com emocional per a un adolescent (4 de cada 10 es connecten per no sentir-se sols) i els ajuda a trobar alegria, diversió i tranquil·litat. Però alhora aquestes tecnologies possibiliten pràctiques perilloses, com ara addicció als videojocs, a apostes en línia, ciberassetjament o exposició a contingut eròtic o a propostes sexuals d’adults.

L’informe d’Unicef, elaborat a partir d’una mostra de 50.000 alumnes d’ESO de 265 instituts de tot l’Estat (d’11 a 18 anys), alerta del potencial addictiu d’internet i les xarxes socials. Així, estima que un de cada tres alumnes d’ESO (uns 600.000 estudiants) podrien presentar el que es defineix com a “ús problemàtic”, no només per la freqüència i intensitat, sinó també per l’alt grau d’interferència en el dia a dia dels joves i les seves famílies.

El 31% estan connectats més de cinc hores al dia entre setmana i la meitat també superen aquest temps diari durant el cap de setmana. Unicef ha alertat de l’escàs nivell de supervisió de les famílies, ja que constata que només un 29% posen límits a l’ús d’internet.

LA XIFRA

31
per cent dels adolescents
consultats estan connectats al mòbil més de cinc hores al dia entre setmana.

El ‘sexting’ s’estén i es normalitza

L’informe constata que la pràctica de compartir contingut sexual a través de xarxes socials (coneguda amb el nom de sexting) és cada cop més habitual, ja que el 42% admeten que algú els ha enviat alguna vegada missatges d’aquesta índole. El 26,8% reconeixen que ha estat algú dels seus contactes qui li ha enviat fotos, imatges o vídeos personals de caràcter eròtic o sexual (sexting passiu) i el 8% admeten que han enviat ells mateixos el contingut (sexting actiu), mentre que la pressió per compartir aquest tipus d’imatges pròpies està més estesa (11,4%).

Més de la meitat dels adolescents reconeixen que han acceptat o contactat amb desconeguts a les xarxes socials, però el més greu és que el 21% han quedat presencialment amb persones que han conegut per internet. Així mateix, un de cada deu assegura que algun adult li ha fet alguna proposició sexual per internet o xarxes, situacions que són més habituals en hores nocturnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Habitatge

Territori lliura 12 pisos de lloguer assequible al Polvorí de Barcelona

Barcelona
Societat

Neix SíVic, un projecte d’entitats esportives de Vic per la cohesió social

Vic
Societat

Sis anys de presó per un jove que en va matar un altre a Pineda el 2022

Barcelona
Societat

Reclamen que s’inclogui la llengua de signes catalana al 112

Barcelona

El servei de transport públic de la Vall arriba als 1.500 usuaris

CAMPRODON

La Diputació de Barcelona dona 47 milions en ajuts a la transició ecològica

Barcelona

Es limita l’ús de petards per garantir una revetlla segura i inclusiva

girona
economia

Els conductors de bus de Moventis s’uneixen per reclamar més personal

lloret de mar
Serveis

Estiu d’obres i amb talls parcials a les línies L5, L2, L4 i L10 nord de metro a Barcelona

Barcelona