Societat

El maltractament al menor, un problema amagat

Informe de la Fundació per a l'Ajut de Nens i Adolescents fonamentat en 158.496 trucades telefòniques

La incidència del maltractament psicològic als menors a l'Estat espanyol triplica la que calculen els adults, ja que "el problema es viu amb normalitat, com una pauta educativa més i és difícil de identificar per padres, familiars i educadors", ha informat la Fundació per a l'Ajut de Nens i Adolescents (ANAR).

Aquesta és una de les conclusions que es desprenen de l'Informe General 2006 de l'entitat, que es fonamenta en les 158.496 trucades fetes pels menors espanyols i adults al Telèfon del Menor i al Telèfon de l'Adult per fer consultes relacionades amb els seus problemes. Aquesta xifra és gairebé un 29 per cent superior a la de l'any precedent.

Entre les consultes fetes per menors, destaca l'augment "cada any" dels casos d'acosament escolar o bullying, que ha passat a representar el 8,20 per cent de les consultes, 1 punt més que el 2005.

El director del Programas d'ANAR, el psicòleg Benjamín Ballesteros ha explicat aquest fet per la més gran consciència social que hi ha pel problema, però també perquè estan augmentant els casos de bullying.

Però contraposat al maltractament psicològic hi ha l'excesiva permissivitat, que de vegades també dóna lloc a transtorns de conducta: la falta de respecte a les normes i comportaments no adaptats socialment per part dels menors emergeixen com a problemes nous.

Tabú sexual
Segons l'estudi, els anomenats "problemes de relació" encapçalen la classificació per nombre de consultes dels menors, i arriben a representar el 22,4 per cent del total. El segon tema d'interès és la sexualitat,un tema que encara es considera tabú en moltes famílies.

Als nens i nenes que utilitzen aquest telèfon també els preocupen aspectes com el divorci dels pares i els nous models familiars. Gairebé el 41 per cent dels menors que van trucar al telèfon d'ajut són fills de pares separats.

Canvi d'horari
La principal recomanació del document és que s'ha d'adoptar l'horari laboral europeu, perquè així es podria conciliar la vida professional i familiar, i dedicar-hi més temps i forces a l'educació dels fills.

La falta de temps i atenció familiar és la que provoca els problemes dels menors, que "necessiten ser escoltats", segons les explicacions del psicòleg Ballesteros. La Fundació ANAR proposa, doncs, dedicar-hi "temps de qualitat" i fomentar "la comunicació" amb els fills.

Tot l'any
Aquest servei d'ajut a nens i adolescents (900202010) és gratuït i confidencial.l Hi ofereix assessorament psicològic, jurídic i social les 24 hors del dia i 365 dies a l'any. Es complementa amb el telèfon de l'adult ANAR (600505152 o 917260101) per a consultes relativament a menors.

Fa poc s'ha engegat el correu electrònic d'ajut que es pot consultar a la pàgina web www.anar.org.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Medi Ambient

Acció Climàtica contracta ramats per a prevenir incendis i preservar espais naturals

calonge i sant antoni

Participació de rècord a la Fira d’Espàrrecs

Gavà
societat

El 35 % dels Mossos pateix depressió, estrès o ansietat, segons un estudi

barcelona
SANT JULIÀ DE RAMIS

Els germans Roca obriran el restaurant de la Fortalesa de Sant Julià el 16 de maig

SANT JULIÀ DE RAMIS
SALT

L’Espai Gironès celebra el 19è aniversari repartint més de 1.200 regals

SALT
CASTELL I PLATJA DA’RO

La primera llavor de la cooperació Guíxols-Vall d’Aro, al mercat laboral

CASTELL I PLATJA D’ARO

Nova càtedra en sostenibilitat a la UPC de Terrassa en col·laboració amb TÜV SÜD

TERRASSA
GIRONA

Uns 900 infants participaran en la 16a edició de la Fira de la Ciència

GIRONA
recerca

Un estudi de la UAB obre la porta a noves teràpies contra el Parkinson

Cerdanyola del Vallès