Societat

Un laboratori d’innovació digital dissenya un robot per ajudar a menjar persones grans

Deu institucions impulsen un ‘living lab’ per detectar necessitats en la vellesa i crear solucions amb els usuaris finals

Una de cada tres persones tindrà més de 65 anys el 2050 a Catalunya

Un robot per ajudar a menjar persones grans que no ho puguin fer soles és el primer projecte d’un laboratori d’innovació digital sobre envelliment. És el Barcelona Aging coLLaboratory (BALL), impulsat per deu institucions, entre les quals centres sanitaris, de recerca, universitats i entitats socials. En la presentació aquest dimecres, el director d’Atenció Integrada del Parc Sanitari Pere Virgili, Marco Inzitari, ha afirmat que la raó de ser del living lab és “detectar necessitats, cocrear i testejar en entorns reals”. Els seus responsables han fet una demostració del prototip del robot, que ara es desenvoluparà amb la participació dels usuaris finals. La idea és treure tasques mecàniques, però no substituir els cuidadors, han remarcat.

Una de cada tres persones tindrà més de 65 anys el 2050 a Catalunya. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) recollides pel living lab, si l’actual model d’atenció no canvia, l’índex de dependència de la gent gran també augmentarà, del 29% del 2021 al 44% el 2040.

Davant els reptes i necessitats que plantegen aquests canvis demogràfics, aquest laboratori vol desenvolupar solucions innovadores per millorar la qualitat de vida i l’atenció sanitària i social de les persones grans. I ho volen fer amb la participació dels que seran els usuaris dels seus projectes.

En la presentació al Parc Sanitari Pere Virgili, els responsables han insistit en aquest sentit que no volen presentar projectes amb “idees brillants” que després no es fan servir perquè no s’adapten a les necessitats reals.

Darrere del Barcelona Aging coLLaboratory, hi ha el Parc Sanitari Pere Virgili; el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC); la Universitat Oberta de Catalunya (UOC); la Universitat Ramon Llull, amb la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna i l’Institut Borja de Bioètica; la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec); la Fundació iSocial i tres empreses privades (Grup Efebé, Qida i UniversalDoctor).

El seu primer projecte és un robot amb un braç robotitzat que subjecta la cullera i l’apropa a la boca de la persona per reduir les tasques més mecàniques dels cuidadors. Un software reconeix la cara de l’usuari per adaptar els moviments.

Ara com ara hi ha el prototip. A més d’integrar les aportacions d’eventuals usuaris, el robot també ha d’aconseguir finançament i rebre les validacions del comitè d’ètica, entre els altres passos d’un projecte d’aquest tipus, abans de ser una realitat.

El director de l’Institut de Robòtica Industrial (IRI UPC-CSIC), Guillem Alenyà, ha explicat que oferir el robot als hospitals és una de les primeres opcions del projecte però que també volen validar-lo a les cases. “Imaginem que anem a dinar i ho podem fer tots junts, perquè hi ha un robot que fa la funció física d’apropar el menjar a la boca. Seria una eina útil”, ha apuntat aquest investigador.

Els impulsors del projecte han insistit que volen facilitar la tasca dels cuidadors, però no substituir-los per robots. En aquest sentit, Alenyà ha observat que el robot mecanitza la tasca de donar el menjar, però que algú ha de preparar-lo, portar-lo a taula, recollir els plats i rentar-los, entre altres tasques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses