Societat

Barcelona impulsa la recuperació del Rec Comtal

El govern municipal vol posar en valor el canal hidràulic construït a mitjans del segle X per abastir d’aigua la ciutat

Barcelona impulsa la recuperació del patrimoni, la memòria i la biodiversitat del Rec Comtal, el gran canal hidràulic construït a mitjans del segle X per abastir d’aigua la ciutat fins a mitjans del segle XX. L’estructura ha quedat oculta sota el creixement urbà i l’únic tram que manté el seu ús de canal amb aigua suposa només un 5% de la longitud total del rec. Ara, l’Ajuntament es proposa que torni a cobrar vida. Amb l’objectiu de posar en valor aquesta séquia medieval, el govern municipal ha elaborat un Pla Director, si bé la majoria de les actuacions s’hauran de concretar i pressupostar ja en el següent mandat.

El pla elaborat aposta per crear un recorregut urbà amb espais públics de repòs i interpretació de les restes arqueològiques i la memòria col·lectiva del rec. Concretament, el document proposa 33 punts d’intervenció entre Montcada i Barcelona per recuperar el rec com a infraestructura verda i recorregut urbà i defineix criteris i pautes a seguir en cada intervenció per afavorir la regeneració urbana i crear espais de qualitat.

Per exemple, es vol garantir la continuïtat urbana si es va a peu i amb bicicleta i alhora mantenir els elements naturals i patrimonials existents i incorporar senyals per facilitar la comprensió del recorregut com a patrimoni cultural de la ciutat. A més, es volen aplicar criteris com assolir el màxim de superfície permeable, introduir vegetació autòctona i incorporar mesures d’eficiència energètica.

El Rec Comtal, de 13 quilòmetres de llarg, va ser un punt de connexió entre barris i municipis, començant pel seu naixement a Montcada i Reixac i travessant Barcelona per 11 barris dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu, l’Eixample, Sant Martí i Ciutat Vella. En l’actualitat, però, l’activitat vinculada al rec s’ha perdut majoritàriament i les restes arqueològiques que se’n conserven es troben en estat d’abandonament. L’únic tram que manté el seu ús de canal amb aigua es troba en l’àmbit entre Montcada i Vallbona, tot i que la seva fesomia ha evolucionat molt i suposa només un 5% de la longitud total del rec.

En paral·lel, el Consorci del Besòs té en marxa un projecte per arranjar i renaturalitzar el rec Comtal en aquest tram, l’únic amb aigua i descobert, al barri de Vallbona, i consolidar un camí lateral que conformi un recorregut per a vianants i bicicletes entre Vallbona i Trinitat Vella.

A banda, l’Ajuntament de Barcelona ja va fer una intervenció a l’avinguda Meridiana per senyalitzar un tram i es farà el mateix a les obres del tramvia que s’estan fent a l’avinguda Diagonal, on també van aparèixer restes del Rec Comtal. Concretament, un tram d’uns 30 metres de llarg entre els carrers de Castillejos i Padilla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona