Societat

Referents de proximitat

Demanem a investigadores les claus per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre estudiants

Viquimarató aquesta tarda a la Facultat de Ciències per augmentar el nombre d’entrades de científiques de la UdG

Un grup de mentores universitàries per apropar el coneixement STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) a l’ESO i el batxillerat, visibilitzar referents per fomentar les vocacions en aquestes disciplines o examinar els rols de gènere en l’etapa de primària són algunes de les iniciatives apuntades per les 10 investigadores de la UdG enquestades coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència a la UdG, per pal·liar la mancança de dones en perfils tecnològics i digitals. Falten noies en les carreres més tècniques, assenyalen. Segons dades de la UdG quant a la distribució del personal docent i investigador, a les diferents facultats i escoles encara existeix un biaix de gènere important. Així, a la Facultat d’Infermeria, el 78% són dones i el 22%, homes. Mentre que a l’Escola Politècnica Superior, el 25% són dones i el 75%, homes. Així, la UdG impulsa avui a les sis de la tarda a la Facultat de Ciències una Viquimarató que pretén incrementar les publicacions sobre investigadores de la UdG a la Viquipèdia.

INSTITUT D’ECOLOGIA AQUÀTICA

Marta Muñoz Frigola

1. Estudio l’efecte de l’activitat antròpica (sobretot la pesca i el canvi ambiental) sobre les poblacions de sardina. L’objectiu és revalorar l’espècie com a recurs pesquer, millorar la gestió de la seva explotació i la seva conservació com a espècie d’alt valor ecològic.

2. És important que hi hagi representació femenina en els tribunals de tot tipus, ja que crec que, a l’hora de valorar un candidat o un altre, les dones avaluem d’una manera diferent.

BIOLOGIA ANIMAL

Núria Roura Pascual

1. Les invasions biològiques, sobretot entendre les causes que expliquen la seva distribució (molt vinculades als patrons d’activitat humana). Amb altres investigadors, estudiem l’impacte de la vespa asiàtica en el sector apícola i concretament l’efecte que tenen diferents mesures de gestió sobre les colònies d’abella de la mel i la biodiversitat.

2. Igual que el pot incentivar el talent masculí, aportant coneixement i visions noves.

GRUP DE RECERCA SALUT

Carme Malagón Aguilera

1. Col·laboro en un projecte del Fons d’Investigació en Salut (FIS) coordinat per la doctora Rosa Suñer en què estudiem l’eficàcia d’una intervenció digital per l’educació per la salut de les persones que han tingut un ictus.

2. És fonamental fer-nos visibles. Facilita trencar estereotips, part del problema de les bretxes de gènere. També polítiques de recerca amb perspectiva de gènere que considerin les singularitats de les dones i el seu impacte.

TERÀPIES ANTITUMORALS DIRIGIDES

Anna Massaguer

1. Desenvolupo noves estratègies per tractar el càncer que siguin efectives i no generin efectes secundaris. En concret, l’aplicació de compostos que poden ser activats per la llum com agents antitumorals. També treballo en estratègies per a la seva administració selectiva als tumors mitjançant pèptids o nanopartícules.

2. Cada vegada hi ha més dones que contribueixen a l’avenç de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. El fet que les nenes tinguin aquests models sens dubte contribuirà a incentivar noves vocacions.

GRUP DE FÍSICA AMBIENTAL

Teresa Serra Putellas

1. Participo en dos projectes, un sobre transport i distribució de microplàstics en sistemes naturals, en concret aiguamolls, i una altra línia de recerca que tracta de cercar sistemes ecològics de depuració d’aigua residual.

2. Cal més treball de conscienciació a les escoles per afavorir que les noies s’engresquin a fer carreres tecnològiques sobretot. A l’hora de desenvolupar la carrera professional, el percentatge de dones amb càrrecs és més baix.

GRUP DE GENÈTICA CARDIOVASCULAR

Sara Pagans Lista

1. Estudio l’expressió gènica, els mecanismes moleculars que controlen que un gen estigui on/off. Actualment estudio aquests mecanismes en el context de les arrítmies cardíaques.

2. El talent femení STEM s’hauria d’incentivar a les nenes ja en la infantesa. Mostrar-los exemples de dones que han contribuït en el món científic perquè tinguin integrat ja des de petites que elles poden ser científiques. També els mitjans les han de visibilitzar.

NEUROBIOLOGIA CEL·LULAR I MOLECULAR

Elisabet Kadar Garcia

1. Estudiem els mecanismes moleculars associats a la teràpia d’estimulació elèctrica com a tractament protector del deteriorament cognitiu en malaltia d’Alzheimer i cercar biomarcadors sanguinis.

2. Per incrementar la presència de les dones en aquestes disciplines, caldria examinar els rols de gènere que es presenten durant l’educació escolar. Per fer-ho, la comunicat educativa ha de poder rebre una formació específica i de qualitat en la perspectiva de gènere.

INNOVACIÓ EN SANITAT VEGETAL

Esther Badosa Romaño

1. Se centra en la minimització de l’ús de pesticides químics pel control de malalties. Desenvolupo compostos basats en pèptids com a productes fitosanitaris intel·ligents enfront malalties causades pel patogen Xylella fastidiosa.

2. Cal reeducació cultural dels estereotips de gènere i divulgar models femenins STEM. Cal aconseguir un equilibri entre vida personal i laboral. Només posant en relleu el potencial real de les dones atraurem el talent femení.

NOVES DIANES TERAPÈUTIQUES

Teresa Puig Miquel

1. Noves estratègies terapèutiques per combatre els càncers més agressius. I amb enginyers creem matrius 3D per aïllar cèl·lules mare, resistents als tractaments.

2. Hi ha mancança de dones en la tecnologia, no tant en la ciència i salut. Per apropar aquest coneixement, es podria crear un grup de mentores universitàries que fessin tallers, xerrades als instituts. Hem de fomentar un lideratge sense gènere en les àrees STEM, transformadors de la nostra economia.

Preguntes

1. Quina és la teva línia de recerca o en quin projecte estàs treballant actualment?

2. Com penses que es pot incentivar el talent femení en les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques)?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

El col·lapse general a Rodalies afecta també al metro de Barcelona

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona