Veritas nega que l’acomiadament d’una treballadora sigui per parlar en català
El fundador i president de la cadena de supermercats assegura que no s’obliga els treballadors a canviar de llengua
L’exempleada ha denunciat que els seus superiors la van amenaçar amb sancions si només parlava en català
El fundador i president executiu de Veritas, Silvio Elías, ha negat aquest divendres que l’acomiadament d’una treballadora d’un supermercat de Puigcerdà, denunciat aquest dijous per Plataforma per la Llengua, es degui a motius lingüístics. En declaracions a Catalunya Ràdio, Elías ha justificat la decisió de fer fora l’empleada perquè se li havia acabat el període de proves i no pas per parlar català als clients. “Estimem el català i és la llengua vehicular de l’empresa”, ha assegura el president de la cadena Veritas, que també ha negat que existeixi cap normativa interna que “faci esment a la llengua”. De fet, ha assegurat que “mai es fan comunicacions per WhatsApp” sinó per “canals interns” i “en tot cas, seran recomanacions”.
Plataforma per la Llengua va denunciar ahir que Veritas ha acomiadat una treballadora a Puigcerdà per parlar en català amb naturalitat amb companys i clients que l’entenien. De fet, ha fet públic un àudio en que l’encarregat reconeix que l’han acomiadada per motius lingüístics després que dos treballadors de l’empresa es fessin passar per clients i es queixessin que la treballadora els responia en català quan ells s’hi havien adreçat en castellà.
L’afectada ha rebut el suport legal de Plataforma per la Llengua per presentar una demanda als jutjats, ja que considera que ha estat discriminada per raó de llengua i que, per tant, l’acomiadament s’ha de declarar nul i l’empresa l’ha de readmetre i indemnitzar.
Segons ha dit el president de Veritas, la cadena de supermercats “investigarà i intentarà entendre el perquè de les paraules de l’encarregat” i prendrà mesures, si cal, “si l’encarregat ha fet un ús indegut i inadequat dels arguments”. Elías també ha criticat que l’àudio fet públic està editat i té talls que fan que es pugui malinterpretar la conversa “que s’ha enregistrat sense el consentiment de la companyia”.