Societat

Discriminats per anar nus

Els nudistes se senten exclosos als seus espais, per la manca de respecte cap a ells per part d’alguns dels denominats “tèxtils”

Han enviat una carta a la conselleria d’Igualtat on ho denuncien

“Podem anar nus a qualsevol platja, no hi anem per no molestar”

Els nudistes fa anys que veuen com els denominats “tèxtils”, persones que opten per dur el banyador posat a la platja, els envaeixen els espais de tradició nudista, amb comportaments cada vegada menys sensibles cap a ells. Ara s’han decidit a denunciar-ho. El president de la Federació de Naturistes-Nudistes de Catalunya –FNNC–, Segimon Rovira, afirma: “Hem demanat una reunió amb la conselleria d’Igualtat i Feminismes perquè ens sentim discriminats pels tèxtils en determinades situacions.” Rovira recorda: “Legalment es pot fer nudisme a qualsevol platja, però ja no hi anem per no molestar els altres i estar més tranquils nosaltres. Però les platges on tradicionalment s’ha fet el nudisme, en alguns moments, com que cada vegada hi va més gent vestida, ens sentim incòmodes, i fins i tot en algun cas s’ha increpat nudistes en platges de tradició nudista.”

El president de la FNN assegura: “Dins el col·lectiu nudista, les dones són les que se senten doblement molestes quan a la platja els homes en banyador les increpen per anar nues. Això és una doble discriminació per a elles.” Per això demanen ajuda i mirar quines accions es poden dur a terme per millorar aquesta convivència: “No fa gaire el Departament d’Igualtat ha fet una campanya pel topless i també ha recordat als ajuntaments que no poden prohibir anar sense la part de dalt del biquini a les piscines públiques, i els demanem un cop de mà en aquest sentit. No és una solució fàcil però ho intentarem”, diu Rovira. I hi afegeix: “De la mateixa manera que no ens sembla correcte prohibir tots els banyadors, tampoc ens sembla coherent que vinguin grans grups de joves o famílies senceres on ningú es despulli. El que sí que entenem és que vingui algun grup mixt, perquè sempre hi ha gent a qui li costa més despullar-se o pot ser una adaptació. Pels que no es despullen és una forma d’anar veient la normalitat, la naturalitat, o famílies amb fills adolescents que passen per aquesta etapa de més pudor, i ho entenem. Però en altres casos en què ningú es despulla no té gaire sentit. Animem la gent a provar-ho si vens a un espai de tradició nudista”, afirma Rovira.

Fonts del Departament d’Igualtat i Feminismes, consultades per aquest diari, han confirmat la recepció de la carta de la FNN i asseguren que li donaran resposta al mes aviat possible. Al mateix temps, però, la federació té altres fronts oberts. Rovira diu: “Hem parlat amb algun diputat però pel Parlament aquest tema no és prioritari, ens han dit que és molt complicat. I, amb el Departament de Turisme de la Generalitat, no hi hem aconseguit parlar però no descartem tornar a intentar-ho més endavant”, concreta Rovira.

La carta-denúncia que han adreçat a la Generalitat forma part del pla d’acció nudista que van modificant i executant anualment. Però no és l’única acció, l’Associació Club Català de Naturisme i la Federació Naturista-Nudista de Catalunya han publicat un vídeo titulat El paradís per fer difusió del nudisme i per animar les persones que es treguin la roba de bany, si van a platges d’ús nudista. Aquest estiu, a començament de juliol també han fet una cadena humana per fer-se “visibles, donar a conèixer les entitats a les platges i fer pinya entre els nudistes”, relata Rovira. Un total de 685 persones van aconseguir ser presents en 11 platges diferents a tot Catalunya.

La Federació de Naturistes fa totes aquestes accions per donar a conèixer la filosofia del col·lectiu, que és el nudisme però també l’estima per la natura: “És un arbre que té moltes branques. Una de molt visible, i que ens defineix, és l’acceptació de la nuesa en societat, que fa que acceptis millor el teu cos, sigui com sigui. I després hi ha altres branques, com pot ser la cura del medi ambient, que pels que ens definim naturistes, i no només nudistes, és molt important. Segons la definició als anys setanta de la Federació Naturista Internacional, ens defineix el respecte a un mateix, als altres i al medi ambient”, explica Segimon Rovira.

Espais nudistes

Segons el Club Català de Naturisme –CCN– a Catalunya hi ha gairebé 70 platges on poder practicar el nudisme, malgrat que la llei permet fer-ho a tot arreu, si no ho contravé una ordenança municipal. Hi ha dos grans càmpings naturistes que són El Temple del Sol, a l’Hospitalet de l’Infant, i Relax-Nat, a Mont-Ras, al Baix Empordà. També hi ha el poble naturista del Fonoll i alguna casa refugi de muntanya que accepten la nuesa. De càmpings de muntanya no n’hi ha gaires. A la Catalunya del Nord, al Rosselló, hi ha el Mas de la Balma, on aquest estiu es duran a terme un cros i el Folk a Pèl, el 26 i 27 d’agost, un festival que enguany celebra 15 anys i és itinerant per diferents punts dels Països Catalans. Rovira explica: “A l’hivern fem sessions de spa o piscina, a BCN hi ha un hotel que té un spa i un cop cada 15 dies el reservem un parell d’hores. Serveix de lloc social per trobar-nos.”

LES DADES

1.200
Els naturistes associats
a la Federació de Naturistes-Nudistes de Catalunya amb avantatges per estar afiliats i que té validesa mundial
200
Els espais d’ús nudista
preferent que hi ha als Països Catalans on poder gaudir de la natura i/o fer banys de sol i de mar sense roba

França, més nudistes i càmpings

Segons la Federació Francesa de Naturistes, al país hi ha més de 15.000 persones amb llicència. De fet tenen una cultura naturista i nudista més arrelada. La federació agrupa 145 associacions, hi ha 85 centres de vacances i més de 200 espais per a la pràctica del naturisme. És la primera destinació mundial del turisme naturista. Segons les darreres dades, registren regularment 4,7 milions de naturistes a l’any, 2,1 d’origen francès i 2,6 de l’estranger.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

i2CAT i Autopistas s’uneixen per desplegar de forma experimental el 5G i la connexió sense fils a l’autopista C-32

barcelona
societat

Centenars d’universitaris es manifesten a Barcelona contra el “genocidi” a Gaza

barcelona
FIGUERES

Tanca el bar que prohibia l’entrada a les dones

FIGUERES
GIRONA

Salellas lamenta les bretolades contra botigues de ciclisme

GIRONA
societat

Demanen 6 anys de presó per violar una dona que estava drogada

olot
economia

Cada cop més bio, l’agricultura ecològica suposa el 9,3% dels conreus

PENELLES
societat

Subvenció de 120.000 euros de la Diputació per a la compra d’habitatges

girona

El Tren de la Memòria de Portbou es retarda pel robatori de coure

portbou
societat

Teisa ofereix allotjament gratuït a conductors que vulguin treballar amb l’empresa

girona