Societat

SOCIETAT

Mor als 79 anys Jaume Porta, el primer rector de la Universitat de Lleida

Era membre de l’Institut d’Estudis Catalans i un dels grans especialistes del sòl al país

El científic i enginyer Jaume Porta Casanellas (Barcelona, 1944), que va ser el primer rector de la Universitat de Lleida (1993-2003), ha mort als 79 anys, segons ha avançat l’Institut d’Estudis Catalans, del qual en formava part des del 1997. Porta va ser catedràtic d’Edafologia i Química Agrícola a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària a la universitat lleidatana, on va ser catedràtic emèrit des del 2014. També va ser membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (2003-2007)

Porta es va graduar a la Universitat Politècnica de Madrid i va especialitzar-se en sòls a França. A la universitat va impulsar el model de biblioteques de campus, la seva informatització i la construcció del nou campus a Cappont. Va dirigir, a més, la Commemoració del 700 aniversari recordant que la de Lleida, i no la de Barcelona, va ser la primera universitat de l’antiga Corona d’Aragó. Ell mateix recordava que Jaume II va decidir l’any 1300 que fos a Lleida on s’implantés aquest Estudi General. La corona estava en plena expansió mediterrània i el rei va veure la necessitat de tenir metges, advocats i clergues ben preparats.

Porta va ser professor visitant al Quebec i a Mèxic i va col·laborar en el primer consell agrari en la Generalitat presidida per Tarradellas. Va rebre la Medalla d’Agricultura de la Generalitat (1986), la Medalla d’Estudis General de Lleida (2004), la Medalla de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (2015), el Premi al Llibre Agrari Fira de Sant Miquel (1986 i 1994) i el Premi Jordan de Asso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona