Societat

GIRONA

La zona verda d’aparcament creix un 60,3%

Seguint l’estudi encarregat per l’anterior equip de govern, de Junts i ERC, l’Ajuntament de Girona ha ampliat la zona (o àrea) verda d’aparcament. Des d’ahir, als sectors Güell-Devesa i Pedreres-Vista Alegre, és més fàcil que els residents a la ciutat hi trobin un lloc per aparcar, però ho han de fer pagant. Sumant els dos àmbits, l’àrea verda a Girona s’ha ampliat en 509 places, és a dir, creix un 60,3% (de les 844 que hi havia el 2022, s’ha passat a 1.353).

L’increment més notable és al sector Güell-Devesa (389 places noves). Carrers amb molta demanda com el de Joaquim Vayreda i el dels Impressors Bro són ara de pagament (amb avantatges per als veïns de la ciutat). Ahir al matí, l’ocupació era mínima en comparació amb la setmana passada i molt pocs conductors havien pagat per estacionar-hi i havien deixat el comprovant dins el cotxe.

La presidenta de l’Associació de Veïns de la Devesa, Magdalena Bosch, troba que la zona verda és un avantatge per als “veïns i residents a la ciutat”, però demana més facilitats en forma d’autobusos llançadora per accedir al centre per a aquells que no viuen a Girona. Com a novetat, el carrer Figuerola és ara verd, igual que el tram que quedava lliure de Pau Casals.

Les noves zones verdes regulades afavoreixen els veïns del Mercadal, que no tenen aparcament en superfície i que podran aparcar com a residents al sector de Güell-Devesa. El mateix passarà a les Pedreres amb els residents de Vista Alegre-Carme, informa el consistori gironí.

“Del tot favorables”

A Vista Alegre, són “absolutament favorables” a la zona verda, que inclou els carrers Josep Morató, l’Olivera i l’ampli espai de dalt del parc de Vista Alegre –ahir, molt poc ocupat–. El president de l’Associació de Veïns de Vista Alegre-Carme, Pep Fortià, afirma que la mesura satisfà els residents perquè afavoreix la rotació de vehicles, recorda que els habitatges no tenen pàrquings subterranis i tem que ara els vehicles s’apleguin als marges del riu Onyar, al carrer del Carme, per no pagar.

Aparcar a la zona verda val 0,30 euros/dia per als residents al barri, fins a un màxim de set dies correlatius. En canvi, els residents d’altres barris han de pagar 0,60 euros/hora i els que venen de fora, 1,10. Al sector Güell-Devesa, hi ha dues hores gratuïtes els dies de mercat (dimarts i dissabte), entre el parc de la Devesa i l’antiga Sala de Ball.

La zona verda no experimentava una ampliació tan gran des de l’any 2018, quan es va pintar l’àrea de Bonastruc de Porta i el pàrquing del Güell (l’esmentat espai de l’antiga Sala de Ball). Segons dades del web de l’Ajuntament, ara hi ha a Girona 1.353 places de zona verda. Són 509 més que l’any passat (844). El 2021 n’hi havia 869.

Els no residents

La zona verda i la zona blava valen el mateix per a aquells que no paguen l’impost de circulació a Girona (1,10 euros/h). Els horaris encara no són ben bé els mateixos entre les dues zones de pagament. A banda de l’augment de l’àrea verda, el consistori ha pintat de color blau 28 places noves. Són en un tram del carrer del Carme, el carrer riu Onyar i el carrer de l’Olivera.

LA FRASE

Estem del tot a favor de la zona verda. Tenim un dèficit crònic d’aparcament i és bo que hi hagi rotació
Pep Fortià
PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS Del barri vista alegre-carme

LA XIFRA

0,30
euros
val la zona verda tot el dia per als residents del sector. Una hora en val 0,60 per als residents d’altres barris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.