Societat

Iran

Una jove de 16 anys, en coma per un atac de la ‘policia de la moral’ al metro de Teheran

ONG pels drets humans asseguren que la víctima, que no duia el vel islàmic, ha estat agredida per agents de la ‘policia de la moral’

El cas recorda al de Maixa Amini, morta fa un any

Una jove iraniana de 16 anys es troba en coma després de patir una agressió suposadament per agents de la policia de la moral a Teheran, segons han denunciat organitzacions pels drets humans.

Segons explica el grup kurd Hengaw, amb seu a Oslo, els fets van passar diumenge, 1 d’octubre, a l’estació Shohada del metro de la capital iraniana. Segons els informes recollits per l’ONG, la víctima, Armita Garawand, va ser “atacada físicament per les autoritats” amb el pretext que no complia l’obligació de dur l’hijab.

Les imatges de seguretat difoses per l’agència oficial IRNA mostren com la víctima es desmaia després d’entrar a un comboi del metro i és auxiliada per les dues amigues amb les que anava, totes tres sense vel, però no hi ha imatges del que passa a l’interior del vagó.

La noia va ser traslladada amb diverses ferides a l’hospital Fajr, on segons Hengaw, està inconscient des que hi va ingressar. La mateixa font assegura que no estan permeses les visites a la jove, ni tan sols de la família, i que hi ha una important presència de forces de seguretat al centre sanitari. La periodista del diari reformista Shargh Maryam Lotfi, que es va apropar dilluns a l’hospital per obtenir informació sobre l’estat de la víctima, va ser detinguda per les forces de seguretat, que la van deixar en llibertat hores després. Segons Hengaw, des de fa dos dies tampoc es tenen notícies dels familiars de Garawand.

Les autoritats han negat qualsevol incident i afirmen que la jove, originària del Kurdistan, va patir una baixada de tensió.

El cas de Garawand recorda al de Maixa Amini, que va morir el 16 de setembre de 2022 després de ser detinguda també per l’anomenada policia de la moral, per no dur ben posat el vel islàmic. El govern iranià va atribuir la seva mort a causes naturals. No obstant això, l’incident va desencadenar una onada de protestes que va acabar amb una forta repressió, que va deixar 500 morts, 22.000 detinguts i set manifestants executats.

En els últims mesos el govern iranià ha tornat a desplegar les patrulles de la moral per perseguir les dones que vesteixin “fora de la norma” i incompleixin l’obligatorietat del vel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia