Societat

Una ciutat justa i acollidora

Les 100 veus que es recullen en el llibre expressen, cadascuna en el seu camp, com imaginen la ciutat de Barcelona d’aquí a 25 anys

Hi ha signatures conegudes com ara Artur Mas o Jaume Collboni, i persones anònimes

Frase reportatge

El llibre 2048x100: Barcelona pretén, segons els seus editors, intentar projectar el present cap al futur: “Té l’objectiu d’obrir una reflexió i un diàleg entre el present i el futur, provocant una repensada de la ciutat i del país que volem.” El llibre recull un centenar d’homes i dones de Barcelona, coneguts i no tan coneguts, d’edats, gèneres i característiques molt diferents, ciutadans i ciutadanes que hi viuen i que hi treballen. Cada un d’ells dibuixa el futur de Barcelona, intentant imaginar-se com serà la ciutat l’any 2048.

Segons les mateixes fonts, en el llibre s’han recollit veus de persones compromeses amb la ciutat, de manera pública i de manera privada: “Persones que l’estimen i persones que, malgrat tots els impediments, no volen deixar-la i volen sentir-s’hi acollides. I el més important: tots ho han fet a la seva manera, amb les seves paraules (a alguns els ha costat més; a d’altres, menys), però amb un entusiasme comú.”

Hi ha noms coneguts com ara Artur Mas, Ada Parellada, Coco Comín, Helena García-Melero, Jaume Collboni, Alfred Bosch..., però també hi ha personatges anònims que, segons els editors, caracteritzen l’essència de Barcelona: un mecànic, una peixatera, un taxista, una conductora d’autobús, un geganter, una dissenyadora gràfica, un imam... Independentment del seu origen, gènere i d’altres condicionants, tot ells tenen la capacitat d’imaginar-se el futur, de reflexionar com veuen la ciutat actualment i com se la imaginen d’aquí a 25 anys. “Tots plegats poden fer aquest exercici a mig camí entre la realitat i la ficció, i el resultat és un calidoscopi de la Barcelona de 2048. Una Barcelona que el 2048 celebrarà els 600 anys de l’Associació Antic Gremi Revenedors, 1447, l’entitat més antiga de la ciutat de Barcelona, en funcionament de manera ininterrompuda”, conclouen.

Així, entre l’amalgama de veus, hi ha el testimoni d’Enric Major, el qual expressa el seu desig que Ciutat Vella aconsegueixi la dignitat que mereix: “Que se’n respectin les pedres”, reclama l’actor. Des del món polític, l’actual alcalde, Jaume Collboni, veu les rondes cobertes, més esperança de vida, transport públic i sostenible arreu, la Sagrada Família acabada, i els barris del Besòs transformats.

L’expresident de la Generalitat Artur Mas veu Barcelona exercint la capitalitat d’una Mediterrània que, imagina, haurà recuperat la pau. I també la veu capital d’una Catalunya lliure, amb plena autosuficiència energètica. Finalment, coincideix amb Collboni a veure les rondes cobertes. Pel president del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament, Ernest Maragall, cal que Barcelona ampliï la seva diversificació econòmica: “Que fugi del forat negre del turisme massiu i adopti el projecte de ciutat capaç de donar sentit i reconeixement a totes les Barcelones, les velles i les noves”, afirma.

Entre les veus més anònimes, hi ha la de la integradora social Clàudia Coll, que aposta perquè en la Barcelona d’aquí a 25 anys hi hagi col·lectius convivint amb veu i amb vot i un lloc on l’estat del benestar sigui per a tothom. També l’infermer Miguel Ángel Robles, veu una ciutat que redueix desigualtats, acollidora i que cuida, on l’atenció sanitària és mes humana, propera i integrada. De la mateixa manera, l’imam Mohamed el Ghaidouni parla de diversitat cultural, de convivència i tolerància i de llibertat religiosa

El llibre passa a formar part del segell editorial Publicacions Revenedors, encetat amb motiu de la celebració, el 2022, dels 575 anys de l’Associació Antic Gremi Revenedors, 1447. Es pot adquirir al web de l’entitat i, a partir de la setmana vinent, també a les llibreries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia