Societat

llengua

La Bressola reforça el seu projecte educatiu

“Volem completar un cicle complet d’escolarització en català a la Catalunya del Nord”, explica Guillem Nivet, president de l’Associació La Bressola. Amb aquesta proclama, una entitat que té set escoles i dos col·legis on la llengua vehicular és el català, i que tenen un projecte educatiu característic, resumeix la seva voluntat de fer créixer aquest pla on sempre ha faltat, però, un liceu –el que a França seria l’equivalent a l’última etapa del cicle de la secundària i el batxillerat– per donar una continuïtat a aquest model en la franja que va dels 15 als 18 anys. Ara, han fet un pas en aquesta direcció comprant el monestir de Vernet, de 2.500 metres quadrats, on donaran un espai físic al projecte de col·legi liceu de Perpinyà. L’edifici s’ha adquirit per 1,2 milions d’euros gràcies, en gran part, a les subvencions de la Generalitat de Catalunya.

Per Nivet, La Bressola crea “santuaris de llengua” en un context on la situació del català és molt crítica. És per això que considera que és prioritari resoldre “aquest buit formatiu de tres anys que fa que l’alumnat deixi de parlar català”. La demanda d’escolarització és alta, tant a les escoles com als col·legis i l’existència d’un liceu completaria el recorregut.

Moltes famílies hi porten els infants per la pedagogia específica d’aquestes escoles i, posteriorment, creen un vincle amb la llengua. El 80% de l’alumnat no és catalanoparlant, però “a l’escoltar adults utilitzant el català, s’adonen que no és una llengua d’aula”, remarca el president. Molts alumnes que surten de La Bressola continuen parlant català entre ells. “És important per al país. Som més que una escola de llengua, som una escola de país”, declara Nivet. L’Ajuntament de Perpinyà no dona suport al projecte i ha presentat demandes contra l’associació en tres ocasions. “No és cap misteri que l’Ajuntament no té cap gust per l’ensenyament en català”, assenyala Nivet. La nova disputa serà al voltant del monestir. La Bressola no pot posar data per a la inauguració del futur col·legi liceu perquè ha d’esperar que el consistori li atorgui la llicència d’obres per adaptar el monestir al seu projecte educatiu. “No controlem el rellotge; tot depèn del sí de l’Ajuntament”, conclou el president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona