Societat

societat

Girona presenta el projecte “Escenaris de la Història”

Es tracta d’una proposta de divulgació cultural que té per objectiu explicar la història de Catalunya a través de diferents museus i monuments

L’Ajuntament de Girona ha acollit aquest matí la presentació nacional del projecte de divulgació cultural “Escenaris de la Història”. La proposta té per objectiu explicar la història de Catalunya a través dels museus i monuments que componen la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya. En total, el projecte agrupa 14 microhistòries on es presenta en cada una d’elles els equipaments a través de les vivències de les persones que han habitat aquests llocs. Amb la idea de construir “històries que fan història”, la narració es desenvolupa a partir de valors com la igualtat de gènere, l’alteritat, la inclusió, el rigor històric i la pluralitat. D’aquesta manera, durant el primer semestre de l’any que ve, cada un dels equipaments museístics que en formen part presentarà en un acte propi al projecte. A més, per tal de fomentar les visites als equipaments, la Xarxa ha impulsat un carnet de fidelització que permet visitar un segon museu de la Xarxa gratuïtament si ja s’ha accedit a un primer amb entrada.

La presentació del projecte, que s’ha dut a terme al Museu d’Història dels Jueus, ha comptat amb la intervenció de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, que ha destacat el compromís de la ciutat amb la cultura i la memòria històrica i ha valorat l’enfocament del projecte tenint en compte les diverses perspectives de gènere i social que adopta. En aquest sentit, ha subratllat que “Escenaris de la Història” demostra que “la història l’han fet totes i no només els grans personatges que apareixen en els llibres” .

Per la seva banda, el director del Museu d’Història de Catalunya, Jordi Principal, ha reamrcat que la Xarxa treballa per crear i divulgar els relats històrics des d’una perspectiva social i per consolidar l’acció de recerca per esdevenir un referent. La directora de la Casa Museu Jacint Verdaguer, Jordina Boix, ha repassat els principals elements que defineixen el projecte. Boix ha subratllat la voluntat d’explicar la història de Catalunya des de la microhistòria i la quotidianitat. La directora ha posat també de manifest la voluntat que aquest projecte l’adoptin més equipaments de la Xarxa.

L’acte també ha comptat amb la directora del Museu d’Història i d’Història dels Jueus de Girona, Sílvia Planas, i els actors Casandra Lungu i David Estany que han fet una lectura dramatitzada de fragments de les 14 històries.

Els catorze equipaments museístics que participen en el projecte “Escenaris de la Història” són: el Museu d’Història de Girona, el Museu d’Història dels Jueus, el Museu de Terrassa, el Museu de Lleida, el Museu de Sant Cugat, el Reial Monestir de Santes Creus, el Museu de Tortosa, el Museu d’Història de Cambrils, el Museu de Mataró, la Casa Museu Jacint Verdaguer, el Museu de Cervera, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu Torre Balldovina i el Museu de l’Hospitalet.

Tot el material gràfic i audiovisual està recollit al web www.escenarisdelahistoria.cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva