Societat

La pressió social no frena el desnonament de les vuit famílies de Badalona

Ni la pressió dels partits polítics de l’oposició de Badalona, ni la dels moviments socials, van aconseguir ahir frenar el desnonament de les vuit famílies del carrer Calderón de la Barca, entre les quals es comptabilitzen quatre menors, una dona en tractament per un càncer de pit i una dona amb una discapacitat significativa. A primera hora del matí, un gran dispositiu dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana ja impedia l’accés a la finca, on els afectats vivien en règim de lloguer i on la gran majoria han pagat la seva quota fins a l’últim mes –alguns tenen només els últims pagaments pendents, després de saber que serien expulsats.

A uns metres del número 79, just on estava situat el cordó policial, es van concentrar representants de diferents moviments socials, liderats pel Sindicat de l’Habitatge. També representants d’ERC, En Comú Podem i Guanyem Badalona en Comú, més les diputades Dolors Sabater (regidora de Guanyem a la ciutat) i Susanna Segovia. Les consignes que se sentien anaven clarament dirigides contra l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol: “Hi ha nens al carrer i Albiol n’és responsable”, o “Fora Albiol dels nostres barris”. El batlle ha fet un discurs molt contundent contra les persones desnonades, acusant-les de cometre actes delictius i de generar problemes de convivència, que els veïns de la zona neguen.

Quant a la protesta d’ahir, va transcórrer de manera pacífica, tret d’un moment en què algunes persones van intentar saltar el cordó i es van produir algunes càrregues policials. Cap a les onze del matí, seixanta minuts després de l’hora anunciada, es va produir el desallotjament, sense que els afectats oferissin resistència. Una de les habitants de la finca va haver de ser atesa pels sanitaris en tenir una crisi d’ansietat. Hi va haver una intervenció similar al carrer, pels mateixos motius.

Cap al migdia, tant les persones desallotjades com bona part dels manifestants es van desplaçar fins a l’edifici d’oficines municipals d’El Viver, on els serveis socials van atendre les famílies. Des d’allà les van adreçar al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (Cuesb), on es podran estar fins dilluns. A la tarda, els afectats van presentar 16 denúncies al jutjats contra l’alcalde per intromissió a l’honor, per les declaracions en les quals els titllava de delinqüents.

Des del punt de la protesta, la diputada de la CUP i regidora de Guanyem, Dolors Sabater, va manifestar que amb aquest cas “s’han creuat línies vermelles” i va acusar Albiol d’“agitar l’extrema dreta” i de “fer gala que les deixaria [les famílies] al carrer desateses”. Àlex Montornès (ERC) va afirmar que la seva formació “no permetrà que Albiol reparteixi carnets de bons badalonins i mals badalonins en funció de l’origen” i Aïda Llauradó (En Comú Podem) va lamentar que l’alcalde no hagi procurat buscar una solució “ni que sigui temporal” i, en canvi, “el que fa és criminalitzar-los”. Tant Montornès com Llauradó van ser fortament xiulats pels manifestants mentre parlaven amb els periodistes.

Per la seva banda, la representant del Sindicat de l’Habitatge, Emma Puig, es va sumar a les crítiques a l’alcalde “per aprofitar el desnonament per fer campanya i per practicar l’oportunisme polític”. Va recordar també que aquest cas “no és un fet aïllat a Catalunya, on la situació és crítica”. Des de la plataforma Sant Roc Som Badalona, que ha fet l’acompanyament de les famílies durant els dies previs, Carles Sagués deixava constància del “fracàs de la societat que tenim si es permet que es quedin al carrer persones malaltes, amb discapacitat, nens...” Quan tothom marxava cap a El Viver, un jove va caminar en direcció contrària. És un dels desnonats. Ell s’adreçava a l’institut a esperar la seva germana, menor, per dir-li que a casa ja no l’esperava ningú.

Aturats a Tarragona

D’altra banda, prop d’una vintena de persones mobilitzades pel Sindicat d’Habitatge de Tarragona van ajudar al matí a aturar el desnonament dictaminat contra una dona i les seves filles de 18 i 20 anys al barri de Torreforta. La família lamentava que, tot i disposar de l’informe de vulnerabilitat, s’estan trobant moltes traves per aconseguir trobar un pis de lloguer social.

LES FRASES

Per desgràcia el de Badalona no és un cas aïllat. A Catalunya, l’habitatge està en situació crítica
Emma Puig
SINDICAT DE L’HABITATGE
És molt trist que la resposta sigui que no tenim recursos i tenir un alcalde que els estigmatitzi
Carles Sagués
SANT ROC SOM BADALONA

Tres nits al Cuesb i després, directes al carrer

La reacció del govern de Badalona, a banda de criminalitzar les persones desnonades, va ser assegurar que compliria la llei i facilitaria sostre durant dues nits a tot aquest grup. Com que el desallotjament coincideix amb el cap de setmana, podran passar fins dilluns al matí al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (Cuesb). Després, no saben on aniran a parar, com explicaven alguns dels desnonats. La majoria van marxar amb diferents bosses però deixant a l’interior de la finca part de les pertinences. Segons Carles Sagués, de la Plataforma Sant Roc Som Badalona, no els deixaran recuperar-les. Les famílies desnonades en aquest edifici de la Salut Alta disposaven de contracte de lloguer, però un document de l’Ajuntament declara en ruïna la finca. El propietari va mostrar un discurs de solidaritat amb els afectats durant les primeres hores, però, un cop la premsa se’n va fer ressò, va emetre un missatge assegurant que fins i tot havia rebut amenaces per part d’alguns inquilins. No ha volgut aclarir si ha presentat denúncia.

D’altra banda, Sagués va alertar que dilluns al matí hi ha previst un desnonament a la ciutat que, si no es frena, deixarà al carrer una persona que necessita viure connectada a una màquina per poder respirar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS