Societat

Societat

Investigats els desnonaments a Badalona

La Sindicatura està decidida a anar a fons a Badalona. Tot va començar fa un parell de setmanes amb el tancament de l’alberg Can Bofí Vell per a persones sense llar, i el consegüent retorn al carrer de 45 usuaris. Estan recollint informació, de moment. Aquests dies, el director de Drets Socials de l’organisme, Jordi Sànchez, s’ha entrevistat amb diferents entitats locals integrades a la plataforma Badalona Acull. Els ha demanat quatre informes. El primer és sobre l’actuació policial en els desnonaments –poden ser més de quaranta al mes–. Diuen les entitats: “En els desnonaments hi ha famílies, totes amb informe de vulnerabilitat, i en gran part amb menors, des de bebès fins a adolescents que arriben de l’institut i es troben el panorama, amb agents ARRO.” ARRO són Àrees Regionals de Recursos Operatius i són agents que donen suport a les forces policials d’un territori si els necessiten. Continuen explicant: “El màxim que hi hauria d’haver és una patrulla dels Mossos, observant. Mai, mai, hi ha problemes d’ordre públic. Els afectats es donen suport els uns als altres i són persones amb família.” Quant als ARRO, en concret, denuncien: “N’hi ha que van a cara descoberta i n’hi ha que no. I mai estan a distància, sinó que tenen una actitud proactiva. Des de l’estiu del 2023 s’ha incrementat molt la seva presència i intimiden molt.” Aquí hi ha l’arrel de la protesta davant de la síndica. “Els Mossos tenen un protocol, i quan hi ha menors no hi ha d’haver ARRO. I quan hi ha informe de vulnerabilitat s’ha d’exigir mediador. S’han d’exigir certs requisits que no es compleixen. Però és que hi ha coses que van més enllà dels desnonaments: són innombrables els agents que no van identificats. Si porten la identificació casualment sempre acaba tapada, per la càmera per exemple. I dur tasser? I armes llargues? Se n’ha de fer exhibició quan hi ha nens? Però si és que no es criden ni consignes! Si l’únic que es fa és aplaudir quan s’ajorna el desnonament! No hi ha cap justificació perquè hi hagi agents ARRO als desnonaments a Badalona. I els Mossos no hi haurien de ser quan hi ha menors, i gairebé sempre hi ha menors.” Insisteixen: “El relat dels ocupes que ven l’Ajuntament és mentida. Són pisos de fons voltor ocupats per famílies que pagaven un lloguer i els ha passat el que ens pot passar a qualsevol, que es queden sense feina o es posen malalts. És un drama que s’ha de gestionar, i a més a més amb els ARRO allí.”

Sànchez ha demanat també un informe específic sobre els desnonaments. Vol deu casos, documentats un per un. El tercer informe que ha sol·licitat és sobre els assentaments que hi ha a Badalona. Les entitats tenen constància de sis, “on malviuen persones moltes immigrants o provinents de l’exclusió social”. “Estan en condicions insalubres i infrahumanes, sense cap tipus d’assistència municipal ni de la Generalitat. ” A cada assentament hi pot haver 30 persones, i també 200. En quart lloc, i no menys important, s’ha demanat informe dels casos de l’alberg de Can Bofí Vell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.