Societat

societat

Guàrdia Urbana i Mossos aposten per atacar la receptació per combatre la multireincidència

L’Estat avisa del risc que la Copa Amèrica atregui lladres multireincidents i demana major col•laboració policial

La Guardia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra han apostat per atacar la receptació per a combatre de forma eficaç la multireincidència. Representants dels dos cossos ho han dit en la segona sessió de la comissió d’estudi sobre la multireincidència de l’Ajuntament de Barcelona en què han advertit que aquestes baules de la cadena són “una peça clau” pels delinqüents, ja que els proporcionen un “canal econòmic”. Per la seva banda, el representant de la delegació del govern espanyol a Catalunya, ha avisat del risc que grups organitzats es desplacin a París pels Jocs Olímpics i després acabin traslladant-se a la capital catalana per la Copa Amèrica. Per aquest motiu, ha demanat que s’intensifiqui la col·laboració policial.

Aquest dijous s’ha celebrat la segona sessió de la comissió que, a petició de Trias per Barcelona, estudiarà els pròxims mesos reformes legals per a fer front a la multireincidència delictiva a la capital catalana. La presideix el portaveu del grup de TriasxBCN, Jordi Martí, està previst que se celebrin tres reunions mes i que les conclusions es donin a conèixer abans de l’estiu.

La trobada ha comptat amb representants de la Guàrdia Urbana de Barcelona i dels Mossos que han reconegut que aquest fenomen delictiu té un fort impacte sobre les víctimes que el pateixen.

L’intendent Juan Guzmán, cap de la Unitat d’Investigació de la GUB, ha explicat que el furt més habitual és el del telèfon mòbil, seguit de la cartera, la bossa de mà, els robatoris a comerços de roba o comestibles i els de rellotges. “La figura del multireincident és una persona que viu d’això”, ha comentat.

Ha assegurat que sovint les víctimes són turistes ha alertat que no n’hi ha prou amb endurir el codi penal per castigar els autors d’aquests furts, sinó que cal actuar sobre d’altres elements de la cadena, ja que en la majoria de casos es tracta de grups organitzats. Per això, ha insistit en posar l’accent sobre la figura del receptador: “És una peça clau”, ha remarcat l’intendent que ha recordat que és qui dona sortida als objectes robats en el mercat il•lícit.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat Sònia Rius, intendent a coordinadora d’investigació a Barcelona dels Mossos. Ha reconegut que la receptació és un delicte que té “una penalitat baixa” i ha considerat que cal una estratègia “global” per a combatre la multireincidència a Barcelona.

Ha explicat que entre octubre de 2023 i març de 2024 es van detectar 174 persones que tenien una alt activitat delictiva en furts i que el mes de març se’n van comptabilitzar 102 d’actives. Ha demanat discernir entre multidetingut i multireincident i ha recordat que aquest terme només és aplicable a una persona condemnada tres vegades per fets similars. Alhora, ha explicat que els Mossos disposen d’un llistat de quinze persones que són les que han mostrat major activitat en els darrers tres mesos i que estan sota la lupa de les unitats d’investigació.

Tant el representant de la GUB com la dels Mossos han apostat per endurir el càstig vinculat al robatori d’un telèfon mòbil. Han assegurat que no és “només la carcassa” el que s’emporta el lladre, sinó que aquests dispositius tenen una elevada funcionalitat i contenen dades personals i material sensible sobre el seus propietaris. “Caldria modificar aquest aspecte perquè sempre que hi hagi un telèfon mòbil robat es catalogui com un delicte menys greu”, ha considerat l’intendent de la GUB.

Risc elevat per la Copa Amèrica

La responsable dels Mossos ha reconegut que els delinqüents cada cop “estan més preparats” perquè coneixen la forma d’actuar de la policia i també el sistema judicial del país en què operen. Ha dit que el volum de delictes a la ciutat Barcelona “ha incrementat de forma exponencial” i ha considerat imprescindible disposar dels recursos necessaris. A més, ha explicat que la policia troba força complicacions per identificar grups organitzats itinerants. Per això ha apostat per augmentar la col·laboració entre forces de seguretat de l’Estat i de fora.

En aquesta línia s’ha expressat Juan Venegas Nieto, responsable de seguretat de la delegació del govern de l’Estat a Catalunya. Ha assegurat que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional treballen intensament en aquesta direcció i ha posat en valor la feina que es duu a terme per expulsar del territori espanyol els multireincidents.

Ha aprofitat la seva intervenció per alertar sobre el risc que grups organitzats aprofitin els Jocs Olímpics de París per a mobilitzar-se cap a la capital francesa i que, de retruc, aquestes bandes acabin aterrant a Barcelona. Per això, ha demanat que s’intensifiqui la col·laboració entre els diferents cossos policials. Ha comentat que la Policia Nacional i els Mossos ja han començat a treballar plegats en aquest sentit, però ha demanat extremar les precaucions.

Emilio Zegrí, advocat membre del Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), ha considerat que cal “aprofitar la Copa Amèrica per fer experiències pilot igual que va fer-se en els Jocs Olímpics de Barcelona”. Ha dit que aquest pot ser un bon moment per insistir en què es facin judicis ràpids: “És una bona embranzida perquè això es quedi de forma permanent”, ha apuntat.

A banda, ha considerat que l’enduriment del codi penal i l’evidència d’un sistema judicial que funciona de forma àgil contribuiran a reduir la presència dels grups organitzats que operen a Barcelona. “Hem de donar el missatge que la jurisdicció penal és prou seriosa per tenir.la en compte”, ha remarcat.

El síndic demana anar més enllà

Per la seva banda, el Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, ha considerat que per combatre la multireincidència calen d’altres mesures que van més enllà d’endurir les penes o modificar el codi penal. Ha avisat que els cassos que arriben als jutjats no sempre són els comesos, sinó les temptatives, i ha advertit que el pas per la presó d’aquests lladres “no serveix per trencar el cercle”. Ha apostat per altres mesures orientades “actuar directament sobre el col·lectiu” i que podrien estar relacionades com controls telemàtics o penes consistents en fer treballs en benefici de la comunitat.

Reforma del codi penal i més jutjats

Els representants dels Grups Municipals amb representació a l’Ajuntament de Barcelona han coincidit amb molts dels punts que els ponents han posat sobre l taula. Jordi Martí (Trias per Barcelona), ha parlat de la necessitat de millorar la coordinació i cooperació policial i ha obert la porta a introduir una nova modificació del codi penal. Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha reconegut que Barcelona té un problema i que hi ha una sensació “d’impunitat” generalitzada. Ha vist amb bons ulls la proposta per endurir les penes en el cas de robatoris de mòbils i ha apostat per promoure programes específics de rehabilitació per a multireincidents.

Marc Serra (BComú), ha demanat saber exactament quants multidetinguts hi ha i quants multireincidents, perquè això marcarà la diferència a l’hora de decidir si cal un nou codi penal o si les dificultats rauen en el sistema judicial. Pel regidor d’ERC, Jordi Corones, les accions no han de centrar-se només en l’autor material del delicte, sinó en la xarxa criminal organitzada que hi ha darrera. “No solucionarem res actuant sobre la primera baula de la cadena”, ha dit. Alhora, ha recordat que el Govern fa temps que reclama 50 nous jutjats. Juan Bautista (PP), també ha reclamat més jutjats i ha advertit que la inseguretat és el problema més important per als barcelonins. Des de Vox, Gonzalode Oro - Pulido, ha assenyalat que el 79% dels detinguts són estrangers i ha dit que hi ha un excés de “bonisme” per part d’occident. A més, ha responsabilitzar els partits polítics i els vuit anys de govern d’Ada Colau en què “hi ha hagut una crida a la immigració il·legal” i les ocupacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia