Societat

El consum de drogues sintètiques ja supera el de la suma de cocaïna i heroïna

Societat

L'Oficina de l'ONU per a les Drogues i el Delicte (ONUDD) ha advertit avui sobre el perill de creure "inofensius" els estupefaents sintètiques i ha assegurat que el seu consum mundial supera ja el de cocaïna i heroïna juntes.

L'ONUDD, amb seu a Viena, ha presentat avui el seu estudi del 2008 sobre els estimulants de tipus amfetamínic, com l'èxtasi. El document indica que el nombre de persones que han consumit aquest tipus d'estimulants almenys una vegada durant els últims 12 mesos supera el dels que han pres cocaïna i heroïna. En total, la producció anual d'aquest tipus de substàncies és de 500 tones i genera un negoci de 65.000 milions de dòlars. L'informe destaca que encara que als països desenvolupats s'ha estabilitzat el seu consum, la situació ha empitjorat al Sud-est Asiàtic i el Pròxim Orient.

Des de Bangkok, on s'ha presentat l'estudi, el director de l'ONUDD, Antonio Maria Costa, ha alertat del perill de percebre aquest tipus de drogues com a "innòcues". "Les pastilles no maten ni estenen la sida", ha indicat Costa, que ha advertit que aquesta actitud benèvola és "perillosa". Segons el diplomàtic italià, "mentre els consumidors experimenten un augment de la seva confiança, sociabilitat i energia, poden fer-se addictes i patir greus problemes mentals i fins i tot dany cerebral". Paranoia, problemes renals i hemorràgies internes són alguns dels efectes secundaris d'unes drogues a les quals Costa s'ha referit com "un tònic barat i a mà" per a una època "competitiva i ràpida".

El responsable de l'ONUDD ha distingit entre els usos que es donen a aquesta droga al món occidental (entreteniment en discoteques) i a l'Àsia (més resistència per a l'activitat laboral).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.