Societat

societat

Diverses entitats treballaran en xarxa per avançar en la protecció dels infants davant les violències

Avançar en l’aplicació de la Llei orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència (LOPIVI), aprovada fa quatre anys. Aquest és un dels principals objectius de la iniciativa que coordina la Federació d’entitats d’atenció a la infància i l’adolescència (Fedaia), amb el suport de l’ONG Educo. És la Xarxa catalana de protecció i bon tracte a la infància i l’adolescència. De moment en formen part 12 entitats, però la idea és que s’ampliï a més organitzacions. La presidenta de la Fedaia, Elisenda Xifre, assenyala que aquesta llei integral encara no és prou coneguda i que la feina de la xarxa serà “empènyer” organitzacions i administracions perquè aquesta mirada de bon tracte sigui efectiva arreu del territori, segons informa ACN.

A Catalunya, cada setmana es reporten uns 25 casos de violència contra infants i adolescents, segons dades de la Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV) del Govern recollides per la Fedaia. Els tipus de violències més freqüents són els que tenen a veure amb l’assetjament escolar, que representen el 43,5% del total, però també es registren situacions de maltractament per part d’un adult, d’abusos sexuals i violències masclistes. En quatre anys aquesta unitat ha registrat més de 3.000 casos de violència sobre infants i adolescents.

En aquest context, i en el marc de la primera llei integral a l’Estat per protegir els infants de la violència -aprovada el maig del 2021-, neix la xarxa d’entitats que s’ha presentat aquest dimecres a Barcelona. La raó de ser de la iniciativa és garantir la protecció integral i el bon tracte de tots els infants i adolescents arreu de Catalunya, mitjançant la coordinació efectiva i el suport mutu entre les entitats que en formen part.

La presidenta de la Fedaia destaca que un dels principals objectius de la xarxa és el de sensibilització i incidència pública perquè aquesta llei orgànica, la LOPIVI, arribi “a tots els racons, entitats i institucions de Catalunya”. Xifre puntualitza que la feina de la xarxa és “empènyer”, però que és a les administracions a qui pertoca desplegar la llei.

La directora general adjunta de l’ONG Educo, Guiomar Todó, recalca que un altre dels grans objectius de la xarxa és compartir coneixement i experiències al voltant de la protecció dels infants davant de qualsevol tipus de violència, així com desplegar la mirada de bon tracte que recull la LOPIVI. D’acord amb la llei, per bon tracte s’entén aquell que promou activament principis com el de respecte mutu, igualtat d’oportunitats i prohibició de discriminació.

Entre les entitats que formen part de la xarxa hi ha Fundesplai, Fundació Idea, Suara Cooperativa o Associació Benestar i Desenvolupament. També hi ha 15 entitats més en procés d’adhesió com Fasi, Reir, Salesians Sant Jordi o Fundació Futbol Club Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]