Societat

'Le Monde' lliga el tancament d'El Bulli a una demanda judicial contra Ferran Adrià

El primer diari francès vincula la decisió al procés instat pels hereus d'un exsoci del cuiner. Es qüestiona la venda d'una part del restaurant

El primer diari de França i un dels més prestigiosos d'Europa, Le Monde, vincula la decisió del considerat millor cuiner del món, Ferran Adrià, de tancar el seu restaurant durant dos anys a la demanda judicial interposada pels fills de Miquel Horta, exsoci d'El Bulli. En una crònica del crític gastronòmic del rotatiu parisenc, Jean-Claude Ribaut, publicada el 30 de gener, s'afirma que l'anunci dels dos anys sabàtics seria "una estratègia" per afrontar el procés.

A l'article, sota el títol Un mal moment per al Bulli, es posen en dubte les explicacions donades per Adrià el 26 de gener -i ampliades ahir en una entrevista a l'AVUI- en el sentit que es vol prendre un temps de reflexió professional. "Les causes s'han de buscar en altres raons", escriu Ribaut. I més endavant sosté que "la causa veritable seria una acceleració del procediment interposat per la família de Miquel Horta, antic soci d'El Bulli".

1 milió insignificant
El periodista francès recorda a grans trets els motius de l'acció judicial promoguda per la família Horta que posseïa una participació del restaurant que es va "vendre el 2005 per 1 milió d'euros". Els Horta consideren que Adrià es va aprofitar de la malaltia bipolar que pateix el seu pare i que li va liquidar una quantitat "insignificant per les activitats de la societat que són avaluades en 44 milions d'euros", relata el crític francès.

La demanda judicial va començar a caminar l'estiu del 2008, tal com va avançar l'AVUI. De la demanda preliminar presentada aleshores en va sortir una resolució judicial que va autoritzar els advocats dels Horta a accedir a la documentació comptable d'El Bulli SL dels exercicis compresos entre el 2003 i 2005. L'examen de la documentació ha de permetre detallar les pretensions de la demanda.

En la resolució on s'autoritzava l'accés als comptes, la jutgessa del jutjat social número 2 de Barcelona ja advertia, però, que la pretensió dels demandants tenia "dificultats provatòries" i que serà difícil acreditar una "ocultació dolosa" de la comptabilitat del restaurant d'Adrià.

Doblement crític
El cronista gastronòmic de Le Monde és un dels crítics que s'ha alineat al costat dels que censuren la cuina molecular i d'additius que lidera Adrià des del seu laboratori gastronòmic de cala Montjoi. L'any passat va participar en un fòrum culinari organitzat a Saragossa que alguns han titllat de contrareformisme gastronòmic. Al costat de Ribaut hi ha altres periodistes europeus com l'alemany Jörg Zipprick, declarat detractor d'Adrià.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La UB assegura que els acampats no interferiran a la zona de votació

BARCELONA
societat

Arrenca una nova edició de Temps de Flors, amb cues de gent des de primera hora del matí

girona

Tracten 32 palmeres per evitar la presència de l’escarabat morrut

SABADELL

Mor una dona de 80 anys atropellada al passeig de Fabra i Puig

BARCELONA
societat

El Cercle Empresarial recull 10.000 euros per al Banc dels Aliments

girona
societat

L’Ajuntament tanca la carpeta del projecte fallit del ‘Bloom’

girona

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt
BARCELONA

Una aurora boreal es deixa veure al cel de Catalunya

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona