Societat

El govern deroga el decret de sequera i les fonts poden tornar a rajar divendres

El govern de la Generalitat ha derogat aquest dimarts el decret de sequera, vigent des de feia 21 mesos, després que les pluges dels últims mesos hagin aconseguit augmentar les reserves d'aigua fins al punt necessari per restablir el nivell de normalitat en totes les conques.

Les pluges de finals de desembre han estat especialment beneficioses per a la conca de la Muga i el Cap de Creus i la costa nord, les úniques que estaven encara en situació d'excepcionalitat després que el passat 16 de desembre recuperés la normalitat el sistema Ter-Llobregat.

Les precipitacions han aconseguit situar embassaments com el de Boadella (conca de la Muga) en el 47% de la seva capacitat, un 25% més que fa tres mesos.

Malgrat aquesta millora de les reserves en aquesta conca, el govern continuarà amb l'execució de les obres previstes en l'Alt Empordà per garantir el proveïment d'aigua en aquesta zona.

El decret, que es deroga amb efectes pràctics a partir de divendres que ve dia 16, contemplava mesures per estalviar aigua en aspectes no essencials de la vida quotidiana com fonts ornamentals i piscines, que ara tornaran a tenir aigua.

El greu episodi de sequera ha costat al govern de la Generalitat prop de 490 milions d'euros en obres i actuacions destinades a pal·liar l'escassetat hídrica i a garantir el subministrament d'aigua en tota la comunitat, especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona.

El conjunt d'actuacions més costós –388,9 milions d'euros– ha estat el de les mesures estructurals, com l'ampliació de la dessalinitzadora de Tordera (Maresme), les millores en els sistemes de sanejament d'aigües residuals urbanes, la construcció de noves estacions potabilitzadores d'aigua o la interconnexió dels sistemes Tordera i Ter.

Es van gastar, a més, 17,7 milions d'euros en el trasllat d'aigua en vaixells fins a Barcelona.

Per evitar que es repeteixin situacions similars en el futur, aquest any també està previst que es comencin els tràmits per desenvolupar un pla de gestió de sequeres, que recollirà la nova realitat de les infraestructures hidràuliques existents a Catalunya, preparades per proveir a una població que s'ha incrementat en més d'un milió de persones en menys de deu anys.

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, que ha actuat avui com a portaveu del govern en la roda de premsa d'explicació dels acords de l'executiu, ha assenyalat que les previsions de la Generalitat són que la dessalinitzadora del Prat entri en funcionament l'estiu que ve, tal com estava previst.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona