Societat

La probabilitat de nevades s'estén a gairebé tot Catalunya

CATALUNYA

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha actualitzat la informació relativa a la fase d'alerta del pla Neucat, activat aquest dilluns, ja que segons les darreres informacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) les precipitacions en forma de neu es poden generalitzar a gairebé totes les comarques fins a les set de la tarda.

El Servei Català de Trànsit també informa que, en aquests moments, hi ha 15 carreteres amb problemes per la neu, en sis de les quals és obligatori circular amb cadenes. En set de les restants, cal conduir amb molta precaució per les plaques de gel i la neu, i n'hi ha dues de tallades: la BV-5114, de Sant Celoni al Montseny, i la GIV-5217, de Ribes de Freser a Queralbs. Les carreteres afectades són al Ripollès, al Berguedà, a Osona, a la Vall d'Aran, a la Selva i al Vallès Oriental (al Montseny).

Les nevades són molt probables, a partir d'ara, a l'Alt Camp, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Tarragonès i Vallès Occidental. D'altra banda, seran probables a l'Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Empordà, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla de l'Estany, Priorat, Ribera d'Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Urgell, Val d'Aran i Vallès Oriental.

A partir de les set de la tarda la probabilitat de nevades serà superior al 70% a l'Alt Camp, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Tarragonès i Vallès Occidental. A més, ho serà d'entre el 30 i el 70%, a l'Anoia, Bages, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Maresme, Osona, Priorat, Ribera d'Ebre, Segarra, Solsonès, Urgell i Vallès Oriental.

D'altra banda, s'esperen gruixos de neu d'entre dos i cinc centímetres en general tot i que, puntualment, podrien acumular-se fins a deu centímetres. La neu podria baixar fins el nivell del mar al litoral nord i al llarg de la tarda també al litoral central i sud. A més, la neu podria quallar per sota dels 300 metres, amb més probabilitat a les zones interiors. L'episodi de neu continuarà fins el dia 9 de gener.

Davant d'aquestes prediccions, el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, recomana extremar les precaucions i evitar desplaçaments innecessaris.

Entres les carreteres afectades, a més de les dues tallades, hi ha tres vies del Berguedà on calen cadenes: la BV-4024 de Bagà al coll de Pal, la BV-4025 a Fígols, la BV-4243 de Berga cap al refugi dels Rasos de Peguera. També és obligatori l'ús de cadenes a la Vall d'Aran, a la C-28 de Naut Aran cap al refugi d'Ares; al Ripollès, a l'N-260 a la collada de Toses; i a la C-26 entre Ripoll i Borredà, entre el Ripollès i el Berguedà. Per la collada de Toses, a més, no poden passar-hi camions. 

Pel que a fa a les vies on cal precaució per la presència de neu o gel a la calçada, destaquen l'Eix Transversal (C-25) a Sant Hilari Sacalm, la N-260 entre Ripoll i Vallfogona i diversos punts de la C-16, com ara a Berga. La resta de vies afectades són carreteres locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.