Reportatge

Els paisatges de l'oli

Gastronomia i territori s'uneixen en aquesta ruta per Ventalló i els municipis del Baix Fluvià amb motiu de la XX Fira de l'Oli

Les oliveres poblen, des de fa mil·lennis, bona part de les terres catalanes i constitueixen, juntament amb les vinyes, una de les marques distintives del paisatge mediterrani. A més, els seus fruits han estat i són encara l'essència primera de la nostra cuina tradicional. L'oli enriqueix, dia rere dia, els plats principals de la dieta mediterrània, però també els paisatges, els pobles i les festes dels indrets on s'elabora. És el cas de Ventalló, a l'Alt Empordà, una terra esquitxada d'extensos camps d'oliveres i trulls o molins en els quals s'utilitza encara el procés tradicional de la premsa i on es pot veure com s'elabora l'oli i, de passada, també se'n pot comprar.

La comarca de l'Alt Empordà, en aquest sentit, ha sabut preservar com poques els seus paisatges i els seus pobles, sense entregar-se –o, si més no, resistint-s'hi– a la massificació i al domini del ciment. Deixant la capital a banda, els poblets que la formen, petits, solitaris i entregats a les feines del camp, són una prova eloqüent d'aquesta actitud.

Fira de l'Oli de Ventalló

Per tant, una bona manera de descobrir la vessant agrícola de l'Alt Empordà és visitar aquest cap de setmana Ventalló, on se celebra, diumenge, la 20a edició de la Fira de l'Oli, amb prop de noranta parades de productes artesans, de les quals sis són exclusivament d'olis procedents de Siurana, Cabanes, Palau-saverdera, Agullana, la Jonquera i Ventalló. Durant la mostra el visitant pot fer tastets dels diversos olis que s'hi presenten, amb un bocí de pa, i visitar el trull de Salvador Sala, situat dins del recorregut de la fira, que en una jornada de portes obertes mostra el sistema d'elaboració tradicional a base de mola de pedra.

El Baix Fluvià

La visita a la fira de l'oli, que s'emmarca dins el programa de la festa major en honor de sant Miquel, pot servir d'excusa per descobrir també el paisatge agrícola del Baix Fluvià, format per Sant Miquel de Fluvià, Torroella de Fluvià i Ventalló, situats a la conca baixa d'aquest riu, i que amaguen petits tresors del romànic de l'Alt Empordà. Del municipi de Ventalló, situat entre la plana i els terrenys aspres dels terraprims, vora els vessants de la serra de Valldavià, en destaca l'església de Sant Miquel, construïda l'any 1673, amb el seu gran i curiós campanar, de quatre badius allargats, que es veu de lluny, per damunt de les teulades de les cases del poble. És interessant també la presència, a la plaça major, d'un casal dels segles XVI i XVII que segons els historiadors podria pertànyer a un antic castell medieval i que antigament es coneixia pel nom de Casa del Delme, ja que segurament era aquí on els monjos del monestir de Sant Miquel de Fluvià cobraven els delmes als pagesos.

Pocs quilòmetres al nord de Ventalló es troba Torroella de Fluvià, un petit poblet de vocació agrícola i ramadera que amaga una petita meravella del romànic: l'església de Sant Cebrià (segle XII), interessant sobretot per la seva portalada, amb tres arcs en degradació, llindar i timpà.

Seguint per la carretera GIV-6216, dos quilòmetres més endavant, hi ha a mà dreta el desviament que mena a Sant Tomàs de Fluvià, poblet minúscul, de poc més d'una dotzena de masies que, no obstant, guarda una de les principals joies del romànic de l'Alt Empordà: l'església de Sant Tomàs, un antic priorat de canonges agustinians, separat per pocs quilòmetres del monestir benedictí de Sant Miquel de Fluvià, del segle XI, l'església del qual, declarada monument nacional, acaba d'iniciar un important procés de restauració.

FITXA DE LA RUTA

El terme municipal de Ventalló, a la comarca de l'Alt Empordà, té una extensió de 25 km² i 28 metres d'altitud. S'hi arriba, des de Girona, per l'AP-7 en direcció a Figueres. A l'altura de Vilademuls cal agafar la sortida 5 i enllaçar amb la carretera GI-623, en direcció a l'Escala.

DADES D'INTERÈS

Ajuntament de Ventalló. Plaça Major, 1. Tel. 972 79 31 56 www.ddgi.cat/ventallo/ [email protected]
Trull de Ventalló. Carrer Major, 13. Tel. 972 793 187

Altres festes de l'oli a Catalunya

Són moltes les festes relacionades amb l'oli que se celebren arreu de Catalunya durant els mesos de novembre, desembre i gener, que és quan té lloc la campanya de recollida, la premsada i, finalment, l'embotellament del primer oli de l'any, l'oli novell. Algunes de les més populars són la Festa de l'Oli Nou de Reus (Baix Camp), la Fira de l'Oli de Castelldans (Garrigues), la Fira de l'Oli Novell de Santa Bàrbara (Montsià), la Fira de l'Oli a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), la Fira de l'Oli Verd de Maials (Segrià), la Festa de l'Oli de Belianes (Urgell), la Fira de l'Oli de les Garrigues, a les Borges Blanques, la Fira de l'Oli i l'Olivera d'Espolla (Alt Empordà) o la Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre.

Oli de l'Empordà

L'elaboració d'oli és una tradició que s'ha transmès de generació en generació a l'Alt i el Baix Empordà, on abunden els trulls i molins que fan servir encara la premsa com a mètode per obtenir l'oli. En concret, a la demarcació hi ha sis trulls i dos envasadors, repartits per municipis com Garriguella, Pau, Palau-saverdera, Cabanes, Espolla, Peralada o Torroella de Fluvià. Cal destacar que fa tres anys es va crear la denominació d'origen protegida de l'Oli de l'Empordà, en la qual s'integren també productors del Gironès i del Pla de l'Estany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós