Societat

Els castells, per reivindicar la llengua i la identitat del país

Els castellers nord-catalans aprofiten la inscripció dels castells al patrimoni immaterial de la Unesco per reivindicar la seva feina en el camp de la cultura i la identitat

Les dues colles castelleres de la Catalunya del Nord, Angelets del Vallespir i Castellers del Riberal, van ser rebudes aquest dimarts passat pel Consell General, per celebrar la candidatura dels castells a fer part del patrimoni cultural immaterial de la humanitat. L'acte va tenir lloc a la Casa de la Catalanitat en presència de Marcel Mateu, president de la comissió Patrimoni i Catalanitat, i Hermeline Malherbe, presidenta del Consell General. “Els castells són un símbol nacional de Catalunya, una tradició original i singular del nostre país. Amb aquest reconeixement no només volem que siguin els castells que en beneficiïn, sinó que volem que siguin una finestra oberta sobre la riquesa i la pluralitat de la nostra cultura popular”, va dir Rafael Renyé, cap de colla dels Castellers del Riberal, en el seu parlament. Renyé va explicar que a la Catalunya del Nord, els Castellers del Riberal no han volgut dissociar mai la seva activitat de la identitat, la llengua i la cultura del país.

“Quan es tracta de defensar la nostra llengua i la unitat dels Països Catalans, com és el cas pel Correllengua, sempre hi podreu veure camises verdes alçant pilars. Quan es tracta de defensar el nostre territori contra una línia elèctrica que els catalans no hem demanat, també hi veureu castells. Si es tracta de defensar la nostra història contra un enginyer militar que ha treballat en contra de la gent d'aquí; si es tracta d'ajudar la premsa catalana en dificultat o els mitjans informatius en català que ens volen suprimir, aquí també ens hi veureu aixecant castells”, va insistir el representant dels Castellers del Riberal. (El text sencer de la intervenció es pot consultar al web www.airenou.cat).

Després dels parlaments van tenir lloc demostracions castelleres i de les diverses activitats populars desenvolupades per l'associació Aire Nou de Bao. Hermeline Malherbe també va participar a les actuacions castelleres, recordant així que havia estat anteriorment un membre més dels Castellers del Riberal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera

Obres pel nou horitzó
REURBANITZACIÓ

Obres pel nou horitzó