Societat

justícia

Llibertat provisional per al gerent d'obres de Gisa

Jordi Vergé segueix imputat acusat de suborn i alteració de preus de concursos públics

Un dels empresaris de la trama, també està en llibertat amb càrrecs

Tots dos s'han negat a declarar

El jutjat de guàrdia de Barcelona ha deixat en llibertat provisional l'actual gerent d'obres de carreteres de Girona de l'empresa pública Gisa, Jordi Vergé Heredia, i un alt càrrec de Rubau i Tarrés SA de Verges (Alt Empordà), Juan Mozo Llambi, però els hi manté la imputació per un presumpte delicte de suborn i alteració de preus de concursos públics i subhastes públiques entre el període 2007-2010, quan Gisa depenia del departament de Política Territorial i Obres Públiques, de l'exconseller Joaquim Nadal, que ahir ja va dir que oferirà “la màxima col·laboració amb la justícia”.

Els dos imputats formarien part d'una trama formada per l'alt càrrec de Gisa i diversos empresaris de la construcció de Girona que es repartien entre ells l'adjudicació de gran part de l'obra pública de la Generalitat en aquesta demarcació. La investigació, dirigida pel jutjat número 5 de Barcelona –que ha decretat el secret de sumari– encara es manté “oberta”, segons van assegurar ahir fonts properes a la investigació. De fet, les mateixes fonts no es descarten més detencions en els propers dies, després que la unitat de Policia Judicial de Catalunya de la Guàrdia Civil hagi revisat la nombrosa documentació intervinguda en la seu de l'empresa pública i de les constructores, sobretot la que fa referència a les adjudicacions públiques fetes a Girona des de 2007.

El fiscal demanava presó

Vergé i Mozo es van negar a declarar davant la jutgessa, igual que havien fet anteriorment quan els va interrogar la Guàrdia Civil, i el fiscal anticorrupció va demanar que se'ls apliqués la mesura de presó incondicional i incomunicada per un període de cinc dies. Però finalment la jutgessa va deixar-lo lliures tal com van demanar els lletrats Carles Monguilod –que defensa Mozo– i Francesc Jufresa –que defensa Vergé–. Monguilod va voler remarcar ahir que la negativa a declarar del seu client no respon a cap voluntat d'amagar res a la justícia, sinó que es tractava d'una mesura d'evitar duplicar les tasques judicials ja que, en estar en secret la causa, Mozo hauria de tornar a declarar quan s'aixequi el secret encara que declarés ara.

Aquesta setmana la Guàrdia Civil també va detenir a Girona Xavier Esgleas Tarifa i Anna Sánchez Soldevila, dos càrrecs de Construccions Rubau. També va passar per la comandància i va ser detingut Josep Carrer Martín, mentre que Josep Maria Tarrés Cerbino va ser interrogat però com a imputat.

No tinc res a dir. S'ha de respectar el secret de sumari la presumpció d'innocència
Joaquim Nadal
exconseller d'obres públiques
Estem sorpresos i a l'espera de conèixer amb exactitud la magnitud de la investigació
Lluís Recoder
conseller de ter. i sostenibilitat
Estem en procés d'auditar la Generalitat i no excloem fer-ne a algunes empreses concretes (Gisa)
Andreu Mas-Colell
conseller d'economia
No volem assenyalar ningú amb el dit, ja es veurà si hi ha motius, o no, per fer aquesta investigació
Artur Mas
president de la generalitat
Les claus

Els processos es basen en criteris públics de puntuació

oriol mas

Les licitacions d'obres públiques es fan seguint criteris també públics. En el moment en què s'obre el concurs per encarregar els treballs a una empresa, s'anuncien també les clàusules que han de complir les constructores interessades a desenvolupar l'obra. A partir d'aquí hi ha uns barems i els responsables tècnics de l'administració que contracta avaluen les propostes rebudes i les puntuen en funció de com compleixen les condicions.

És el que se'n diu l'obertura de pliques: s'obren els sobres amb les ofertes i es valoren. El pressupost presentat és el 50% de la puntuació i la resta es divideix en altres aspectes inclosos en el plec de condicions. Dins d'aquests no hi ha el de proximitat territorial de l'empresa amb l'obra, però en canvi sí que es valora que tingui la infraestructura necessària a prop, com ara plantes d'extracció d'àrids o el personal.

Abans de la crisi econòmica, totes les constructores sabien quin era el segment de cadascú i una gran empresa no s'oferia a fer obres petites. El que ha passat darrerament és que amb la davallada que hi ha hagut en obra pública, les empreses tenen menys pastís per repartir-se i les adjudicacions són molt més disputades.

Els constructors es defensen

La patronal gironina Unió d'Empresaris de la Construcció (UEC) va fer ahir una defensa aferrissada dels seus associats i del procés de licitació d'obra pública. Ho va fer després que esclatés el cas d'una possible trama de corrupció en què estarien implicats un alt càrrec de l'empresa pública Gisa i diverses constructores gironines, que s'haurien confabulat per repartir-se l'adjudicació d'obra pública a la demarcació. “Creiem en les nostres empreses i en la gent que les gestiona”, va dir Joan Casadevall, portaveu de la UEC.

Al seu parer, no hi ha dubte de “l'absoluta transparència del procés de licitació d'obra pública”. Casadevall sosté que tenen molt poca informació del cas, però va recriminar a la fiscalia i a la Guàrdia Civil que investiguin “per buscar no se sap ben bé què”. Sobre com es realitzen els concursos per construir infraestructures, el portaveu de la UEC va afirmar que “pel sol fet de ser gironí ningú et regala res”. Casadevall va afegir que les empreses locals tenen experiència en el territori i que, dia a dia, demostren que fan bé la feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.