En carro per la Fageda

Tour Turístic fa 20 anys que passeja turistes per aquest bosc singular

Els poetes són una espècie a protegir, perquè entre altres coses solen fer servir les paraules precises per descriure indrets i sentiments. Qui ha llegit La Fageda d'en Jordà, de Joan Maragall, i l'ha visitada sap que és vertaderament un indret verd i pregon, un verd com d'aigua endins, pregon i clar... Doncs bé, els de Tour Turístic de Santa Pau fa vint anys que du gent amb un carruatge estirat per un cavall perxeró al cor d'aquesta fageda única al món per l'altitud a la qual es troba, els reciten el poema, els fan baixar a passejar-hi i els expliquen els ets i uts d'aquest indret verd i pregon. N'hi han passat dels cinc continents. L'empresa ho ha celebrat amb els parlaments pertinents, la benedicció dels deu cavalls perxerons que tenen –cinc treballen al matí i els altres cinc, a la tarda– i, abans d'un dinar de germanor amb més de 800 convidats i a la vegada clients de tota la vida, la presentació d'un nou dolç i d'una nova faràndula amb els famosos fesols de Santa Pau com a motiu.

El gerent, Joan Masoliver, destaca que la col·laboració de tota la família per tirar endavant els carruatges –la Teresa, l'Ivan, en Lluís Miquel, la Marta, la Sílvia i, des de fa tres anys, la seva néta, la Jana. Masoliver recorda que apostar pel turisme a la Garrotxa fa vint anys no era fàcil, perquè no hi havia tradició, ni infraestructura, i encara menys promoció. A més, hi mancava mentalitat. «Molta gent pensava que això no havia de funcionar», sentencia. El temps, però, li ha donat la raó, i no només en l'àmbit personal –la família també té el càmping Lava i un carrilet turístic que fa la ruta dels volcans–, sinó també en el general, ja que el turisme de qualitat i lligat a la natura és un sector perfectament consolidat a la zona. Sigui com vulgui, la família Masoliver s'ha convertit en l'aliada perfecta del poeta Maragall. Tots plegats han aconseguit que el visitant que entra al bosc més famós de Catalunya «quedi pres de la Fageda d'en Jordà, presoner del silenci i la verdor. Oh companyia! Oh deslliurant presó!»

Caramels de fesol

L'empresa responsable dels carruatges de la Fageda d'en Jordà ha volgut celebrar el vintè aniversari presentant un nou dolç. Es tracta del fesxup, un caramel elaborat amb el famós llegum de Santa Pau, que es podrà trobar només a les botigues especialitzades en aliments artesanals. La promotora d'aquests caramels és l'esposa de Joan Masoliver, Teresa Galve. Els fesols de Santa Pau representen el quaranta per cent de la matèria de què estan fets aquests caramels, i la resta són els altres productes típics d'aquests dolços. Els fesols també són els protagonistes del conte que han creat Josep Reixach i Tavi Algueró amb motiu de la commemoració. A més, l'empresa ha fet crear quatre capgrossos, una família de fesols, que van ballar amb música de Pep Puigdemont. Aquesta comparsa és privada però està a disposició del poble perquè els faci servir per les festes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt