Els cavalls de la Camarga ja pasturen al canyissar de depuració de l'estany d'Ivars i Vila-sana

Tècnics de l'estany d'Ivars i Vila-sana es van desplaçar ahir dimecres fins al Parc Natural del Delta de l'Ebre per carregar dos cavalls de la Camarga i transportar-los cap al Pla d'Urgell després que les dues zones naturals haguessin arribat a un acord de sessió sobre els animals. Quan faltaven pocs minuts per a les onze del matí, la parella de mascles ha estat alliberada del camionet on han estat transportats i no els ha faltat temps per començar a córrer i fer salts per la zona del canyissar de depuració de l'estany. Al mateix temps, han començat a fer la tasca per la qual han estat portats a l'estany: menjar la canya xisca que depura l'aigua que entra a l'estany provinent del reg sobrant del Canal d'Urgell.

Els cavalls de la Camarga, anomenats així perquè provenen d'aquesta regió d'aiguamolls propera a la Catalunya Nord, pasturaran per unes cinc hectàrees de les deu que té el canyissar de depuració. Per aquest motiu, ja fa unes setmanes que es va delimitar la zona amb una tanca de fusta perimetral de 1.200 metres de longitud.

Els cavalls mascles són un exemplar adult de cinc anys i un de jove d'un any que fins ara havien viscut a la zona de l'Illa de Buda del Delta de l'Ebre. Aquest tipus d'equins estan perfectament adaptats a viure en remull, de forma semisalvatge i no requereixen cap tipus d'estabulament o cobert. Actualment, també són presents en diverses zones humides de Catalunya com els Aiguamolls de l'Empordà o la Reserva de Flix.

El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i del consorci de l'estany, Joan Reñé, ha explicat que fins ara les tasques de manteniment del canyissar s'havien portat a terme amb maquinària agrícola. En aquest sentit, el director del Parc Natural del Delta de l'Ebre, Francesc Vidal, ha valorat positivament la idea del consorci de l'estany ja que l'experiència que s'ha viscut al Delta ha demostrat que l'efecte que té la funció dels cavalls sobre la biodiversitat de la zona no té res a veure amb el que poden fer els mitjans mecànics. Així, segons Vidal, en poques setmanes ja es podran apreciar les diferències a l'espai en qüestió amb un important enriquiment paisatgístic.

D'altra banda, Reñé ha assenyalat que els cavalls també seran un important atractiu per als visitants de la zona, especialment per als grups d'escolars que realitzin activitats d'educació ambiental a l'estany.

Amb la cessió d'aquests animals, el Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana i el Parc Natural del Delta de l'Ebre inicien una col·laboració que es pretén continuar en el futur amb projectes de cooperació, de promoció del turisme ornitològic i d'intercanvi d'experiències de gestió entre aquestes dues zones humides.

Els beneficis de la pastura

La gestió d'una part del canyissar amb cavalls permetrà millorar l'eficiència del filtre de depuració de l'aigua d'entrada a l'estany. Alhora, l'efecte continuat de la pastura sobre el canyissar i el trepig dels animals contribueix a diversificar l'hàbitat i afavoreix la presència d'espècies de flora pròpies d'herbassars inundats, al mateix temps que es potencia, també, la diversitat d'ocells.

La zona de pastura es dividirà en tres sectors, mitjançant pastors elèctrics, on s'hi portaran a terme diferents nivells d'intensitat de pastura. Un seguiment botànic i ecològic en permetrà valorar l'efecte i la gestió més adequada. Temporalment, els cavalls també es podran traslladar a alguna zona de l'estany, delimitada per pastors elèctrics, per tal deportar a terme un control puntual de la vegetació.

L'antic estany, en especial el d'abans de l'arribada de les aigües del Canal d'Urgell, havia tingut una funció important també com a lloc de pastura i abeurament d'animals. Properament, el consorci instal•larà un plafó amb informació sobre la pastura amb cavalls i el seu efecte beneficiós per aquesta zona humida del Pla d'Urgell.

En el transcurs de la roda de premsa que ha tingut lloc aquest dijous amb motiu de l'arribada dels dos cavalls de la Camarga, el president del consorci també ha anunciat que el pròxim dissabte 20 de juny s'iniciarà la col•locació de barques de rem en els dos embarcadors que hi ha en aquesta zona humida i que permetran als visitants fer passejades per contemplar l'estany des d'una altra perspectiva, el seu interior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona