Societat

La contraportada

La rossa de l'Empordà

Marc Mallol i Joan Benejam, dos enginyers procedents del món vinícola, han elaborat la Rufa, cervesa artesanal empordanesa amb un toc de mel

Per als empordanesos la rufa és el núvol blanc i allargat que es forma per sobre l'Albera i que anuncia la tramuntana. A partir d'ara també serà el nom de la primera cervesa artesanal elaborada a l'Empordà. Una cervesa rossa d'alta fermentació, artesanal, ni filtrada ni pasteuritzada. Triant aquest nom, els pares de la criatura, Marc Mallol i Joan Benejam, deixen clar que aposten per un producte íntimament lligat al territori. Tots dos són enginyers tècnics i treballen en cellers de l'Alt Empordà, a Colera i Cadaqués. Llançar-se a fer vi hauria estat el més evident, però no tenen vinyes i també creuen que el mercat del vi ja està força ple. En l'àmbit de la cervesa, en canvi, estan persuadits que a Catalunya hi ha molt de camp per córrer. Van començar a fer proves fa uns tres anys, amb els elements bàsics: la malta –procedent de l'ordi–, la flor de llúpol, que hi aporta les aromes i una mica d'amargor, aigua i llevats, i l'alta fermentació (a diferència de la baixa fermentació que és la més utilitzada en les cerveses industrials). La malta l'han hagut de buscar a Bèlgica, el llúpol ve de Txèquia. Que hi ha de l'Empordà? La seva recepta pròpia, l'elaboració –que s'ha fet a Figueres, a la casa del Joan Benejam convertida en laboratori i centre de producció–, i un toc de mel de l'Empordà. El resultat, segons Benejam –que també és sommelier– és una cervesa fresca, lleugerament amarga, amb aroma intensa de cítrics i mel. I els dos cervesers avisen que aquesta Rufa només és un primer pas, una targeta de visita. Si agrada, ja estant pensant i estudiant més varietats de cervesa amb trossets d'Empordà a dintre, i no descarten poder proveir-se un dia d'ordi de la comarca. Les ampolles –amb etiqueta de Lluís Serra– estan a punt per sortir al carrer aquest mes d'abril. Marc Mallol i Joan Benejam només estant pendents dels últims tràmits. I és que asseguren que durant aquests tres anys la part que ha necessitat més temps no ha estat l'elaboració en sí de la Rufa, sinó superar el paperam de les autoritzacions administratives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona