Societat

Penats han treballat a Badia sense garanties de seguretat

Justícia retira els condemnats que feien serveis a la comunitat en la brigada d'obres del municipi sense l'equipament adequat

Generalitat i Ajuntament, enfrontats per qui els l'havia de facilitar

El Departament de Justícia ha decidit no enviar a l'Ajuntament de Badia del Vallès (Vallès Occidental) cap més persona condemnada a fer tasques de servei a la comunitat en substitució de la seva pena mentre no se'ls doti del material adequat. La mesura es pren després que el sindicat Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l'Administració Catalana (CATAC-IAC) hagi denunciat a la Inspecció del Treball i a la Sindicatura de Greuges que, des del mes de març, les persones condemnades que s'acullen a la possibilitat de fer treballs en benefici de la comunitat els duien a terme en la brigada d'obres sense les mesures de seguretat idònies, és a dir, sense guants, botes de seguretat, mascaretes, etcètera.

Una portaveu del Departament de Justícia ha explicat: “S'havia acordat amb l'Ajuntament de Badia que el material necessari l'assumiria el consistori, però veient que no ho han fet, hem decidit no derivar cap altra persona a aquest servei per raons de seguretat.” Per la seva banda, l'Ajuntament de Badia del Vallès considera que els penats “estan sota la tutela de Justícia i, per tant, ha de ser el departament el que es faci càrrec del material”.

La directora de recursos humans de l'Ajuntament vallesà, Mar Medina, assegura que tenen una resolució d'Inspecció de Treball que els dóna la raó i puntualitza, però, que “el material ordinari per a les tasques auxiliars” que els fan fer sí que se'ls facilita. “El que no els donem, perquè no ens competeix, és el material extraordinari, com les botes de seguretat.” Medina considera, a més, que aquest material “extraordinari” no els és necessari per a les tasques que desenvolupen. Tot i això, en la seva denúncia, CATAC-IAC fa constar fotografies dels penats duent a terme tasques, com ara la recollida de material d'obra, que sí que requereixen material específic com ara guants i botes de seguretat.

La denúncia sindical ha arribat ara al Síndic de Greuges, ja que, en paraules del membre de CATAC-IAC a Badia, Carlos Castan: “El consistori no ens ha fet cap cas des que el mes de març vam demanar que es dotés aquesta gent del material necessari en vista de la por que tenim que algú prengui mal.” El sindicat sí que va aconseguir que la Inspecció de Treball establís, el 10 de maig, que els treballadors havien de rebre el material necessari, cosa que no va passar mai, ja que Justícia i l'Ajuntament no es posen d'acord sobre qui l'ha de pagar.

El Departament de Justícia i l'Ajuntament de Badia no tenen signat cap conveni de col·laboració perquè els penats hi puguin dur a terme mesures penals alternatives, sinó que el consistori es va acollir, l'any 2009, a l'acord marc entre el Departament de Justícia i la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis. Des de llavors, vint persones han complert la seva pena a la localitat vallesana.

Aquestes persones estan sota la tutela de Justícia i són ells els que se n'han de fer responsables
Mar Medina
directora recursos humans badia
Badia ha ignorat el requeriment de Treball de dotar els penats del material de protecció adequat
denúncia de catac-iac davant el síndic de greuges

Poden treballar en la brigada d'obres?

La normativa que regeix les mesures penals alternatives deixa clar que “les activitats s'han de fer sempre en entitats públiques o d'interès públic i no poden comportar mai la realització d'una tasca que impliqui l'ocupació d'un lloc de treball, ja que el sentit de l'activitat és la cooperació”. En aquest cas, el Departament de Justícia assegura que les feines que duien a terme els penats a Badia no ocupaven cap de lloc de treball, ja que “eren activitats de suport”. L'Ajuntament va més enllà i assegura que, en molts casos, “eren tasques auxiliars a les de peó”. Tot i això, la denúncia mostra imatges de penats treballant tot sols en obres com per exemple el manteniment d'una piscina.

El mes de juny passat hi havia a Catalunya 7.215 penats fent tasques de suport a la comunitat i 3.097 més pendents d'iniciar-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.