Societat

Barcelona rebrà els Reis d'Orient amb un sumptuós muntatge artístic de carrer

La cavalcada de la ciutat desafia la crisi amb un conjunt de novetats que reforcen el seu caràcter eclèctic

La font de Montjuïc guanya protagonisme en l'espectacle

L'arribada de Ses Majestats els Reis d'Orient a Barcelona no serà, únicament, una desfilada més o menys resplendent pels carrers del centre de la ciutat. No. Com ja és recorrent, la cavalcada de la capital catalana també serà aquest any una amalgama de tradició nadalenca i espectacles de carrer, en què tindran cabuda disciplines com ara el circ, el teatre, la dansa i, per descomptat, la música. Una juxtaposició d'elements que tindrà, en definitiva, un fort caràcter visual i en què la participació popular jugarà un paper més marcat que en edicions precedents.

Els capricis del calendari han propiciat que aquesta vegada la rua tingui lloc en dissabte, la qual cosa propiciarà previsiblement que sigui més multitudinària del que és habitual. S'espera, per tant, que mobilitzi mig milió d'espectadors, o fins i tot més. El pressupost del muntatge és de 590.000 euros, 40.000 menys que el del 2012, però tot i la disminució la seva magnitud en xifres continua sent respectable. Hi participaran 1.145 persones, s'utilitzaran un miler de vestits, i es llançaran 10.000 quilos de caramels —tots aptes per a celíacs– al llarg d'un espectacle itinerant que tindrà 800 metres de llargada i tres hores de durada.

La tradició pesa, i molt, i per això un any més els tres Reis atracaran al moll de la Fusta a bord del pailebot Santa Eulàlia. A les 17.00 h l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, els donarà la benvinguda oficial i els entregarà la clau que obre totes les portes de la ciutat. La cavalcada pròpiament dita s'iniciarà a les 18.30 h a l'avinguda del Marquès de l'Argentera i, després d'un recorregut de cinc quilòmetres, acabarà davant les fonts lluminoses de Montjuïc (21.20 h), un espai que adquireix més pes en la concepció global del muntatge, en aquesta edició, ja que les seves músiques se sincronitzaran amb el funcionament de les fonts.

Sis àmbits o blocs

En total, la rua constarà de sis grans blocs. N'hi haurà un per cada rei (Melcior, Gaspar i Baltasar), un pel seguici del patge Estel, un altre pel patge Gregori i finalment un altre en què s'aplegaran els elements de foc i el carbó. Pel que fa a l'apartat de novetats, n'hi ha per triar i remenar. S'estrenen dues carrosses, així com nous inflables –amb forma de catifes voladores, planetes, estels i caramels–, i una girafa, la Sambah, de la companyia Sarruga, que anirà acompanyada dels elefants Tembo i Tembito.També desfilaran per primer cop dos autobusos antics que han estat reconvertits en fàbriques de caramels i joguines, i dos personatges (l'Ovni i en Robot) dissenyats
expressament per a l'ocasió. A tot això s'hi han d'afegir composicions musicals i coreografies de nova factura, que aniran acompanyades de diverses millores tècniques en els apartats de llum i so.

En aquesta edició també s'ha volgut acostar més el caliu de la cavalcada als barcelonins i, per això, en moltes de les carrosses les plataformes dels actors i ballarins estaran més a prop del públic. Igualment, alguns dels patges que hi participaran recolliran, mitjançant tauletes tàctils tots els desitjos dels nens i nenes que no hagin tingut temps, o l'ocasió, d'entregar la seva carta als Reis.

LES XIFRES

1.145
persones
participaran a la cavalcada entre ballarins, actors, geganters, voluntaris, xanquers o ballarins
10.000
quilos
de caramels, aptes per a celíacs, es llançaran durant els cinc quilòmetres de recorregut de l'espectacle

Cent municipis amb caramels sense gluten

Prop de cent municipis s'han adherit a la campanya de l'Associació Celíacs de Catalunya, que els informa sobre els fabricants que no usen gluten per a dolços, per repartir caramels sense gluten.

A Tarragona, arribada al port a les 18.15 h

Ses Majestats arribaran a Tarragona també per via marítima, i seran rebuts al moll de Costa del Serrallo. Després desfilaran des del carrer Reial fins a l'ajuntament, on saludaran des del balcó.

En helicòpter al parc Sant Jordi de Reus

El parc Sant Jordi de Reus tornarà a ser la pista d'aterratge per a l'helicòpter que portarà els Reis fins a la capital del Baix Camp (16.30 h). La cavalcada començarà a les 19.00 h al carrer Ample.

Lleida redueix de 20.000 euros el pressupost

A Lleida el pressupost de la rua es redueix de 20.000 euros —es queda en 60.000—, però malgrat això els Reis d'Orient repartiran 3,5 tones de caramels entre l'estació de trens i la plaça Sant Joan.

Sant Vicenç dels Horts i Igualada, les deganes

Les cavalcades d'avui a les poblacions de Sant Vicenç dels Horts i Igualada seran les cent dissetenes. Són les deganes a Catalunya i es van començar a fer, amb carro, a finals del segle XIX.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins