Anar al dentista o canviar-se les ulleres esdevé gairebé un luxe
La perspectiva d'haver de gastar diners en ulleres noves o en tractaments bucodentals fa que moltes persones ajornin visites que són necessàries
“Hem tornat a treure dents en lloc de salvar-ne”, afirma un odontòleg
Molts estudis han demostrat a bastament que, quan els ingressos d'una família baixen o, pitjor encara, quan es veuen reduïts a la mínima expressió d'ajudes i prestacions, la salut dels seus membres se'n ressent i empitjora. Aquesta regla de tres és encara més flagrant quan es tracta de prestacions sanitàries que, tot i ser bàsiques per a la salut, no estan cobertes per la sanitat pública, com la salut bucodental i la visual (la consulta oftalmològica sí que està finançada, però les ulleres van a càrrec de la butxaca del pacient). Els dentistes ja fa un parell d'anys que han constatat una reducció considerable de la demanda de tractaments, amb una caiguda al voltant del 30% de la facturació. A les òptiques, la davallada ha estat més lenta i s'ha fet esperar una mica més, però també hi ha acabat arribant.
“El nombre de visites ha baixat, però no tant. El que ha passat és que la gent opta per tractaments més barats”, afirma Alberto Pérez-Royo, membre de la junta del Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC). “Fa pocs dies em va trucar un pare per anul·lar l'ortodòncia que havíem de fer a la seva filla perquè s'acaba de quedar sense feina”, exemplifica Pérez-Royo.
Però no només baixa la demanda d'ortodòncies, també la d'implants, pròtesis fixes..., “fins i tot les revisions i les neteges que cobreixen les mútues, perquè molta gent se n'està donant de baixa”, constata aquest odontòleg. “El meu avi era dentista i es dedicava, sobretot, a treure queixals. Amb els anys hem desenvolupat molts tractaments per salvar peces, però ara estem anant enrere i tornem a treure dents que es podrien haver salvat”, es lamenta.
Els odontòlegs insisteixen en una màxima: com més es cuida la boca, més barat surt al pacient. “Amb una higiene correcta i detectant la càries precoçment, una persona s'estalvia molts diners”, afirma Pérez-Royo.
L'impacte de la crisi a les òptiques es va accelerar a partir de l'estiu passat, assegura Fabio Delgado, membre de la junta del Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC). “Les famílies estan frenant la despesa i allarguen la vida de les ulleres més enllà dels dos o tres anys, que era el més habitual fins abans de la crisi”, confirma Delgado. “Estan ajornant els controls de la visió perquè la visita ja no es planteja en clau de salut, sinó en clau de compra”, explica l'òptic. És a dir, que la raó per la qual moltes persones no es revisen la vista és que no es poden comprar ulleres noves.
La cosa encara podria empitjorar més si, finalment, s'acaba aplicant un IVA del 21% a les ulleres i lents graduades, que fins ara s'han gravat amb un 10% perquè es consideren productes sanitaris.
L'usuari d'ulleres és conscient que la qualitat del producte és important. “Per això ara els clients ens demanen moltes més explicacions, perquè volen estar segurs que la despesa que fan està justificada”, afirma Delgado. També és cada cop més freqüent que s'aprofitin les muntures i es canviïn només els vidres.
Que la salut visual ha passat a darrer terme per a moltes famílies ho demostren els resultats de la campanya de revisions que fa uns mesos va dur a terme la fundació IMO amb 150 nens de famílies en risc d'exclusió i en què es van detectar problemes oculars no diagnosticats en el 23% dels infants.
LA XIFRA
Els riscos de descuidar ulls i boca
El principal objectiu de mantenir una bona salut bucodental és conservar la dentadura. I no tan sols per qüestions estètiques. La pèrdua de peces dentals repercuteix en la salut digestiva i metabòlica. “Sense dents mengem pitjor”, afirma l'odontòleg Christian Vargas. A més, s'obre la porta a infeccions i a complicacions més greus. Menystenir la salut visual també acaba passant factura. “El 80% de la informació que rebem ens entra pels ulls i, si no els cuidem, haurem de fer esforços addicionals. El nostre rendiment laboral o escolar, en el cas dels nens, se'n ressentirà”, alerta l'òptic Fabio Delgado.