Dentistes i pacients solidaris
Els odontòlegs de la clínica dental Les 1.001 Dents destinen el 13% del que paguen els clients a atendre persones sense recursos
Els beneficiaris presten petits serveis i ajuts a canvi del tractament
Al llarg del passadís, se succeeixen gairebé una desena de consultes. A cadascun dels extrems, hi ha una porta d'entrada des del carrer: per un costat, hi accedeixen els pacients que pagaran per la seva visita al dentista; per l'altre, els que, un cop acreditada la seva falta de recursos, tindran assistència gratuïta. La primera porta és la de la clínica dental privada Les 1.001 Dents, una empresa de Barcelona on treballen onze odontòlegs. La segona és l'accés a la consulta de l'ONG Dentistes Sobre Rodes. Aquí col·laboren una quinzena de professionals que atenen, sense cobrar, persones que no es poden pagar els tractaments bucodentals. La despesa que suposa l'assistència a aquests pacients se sufraga amb el 13% de cadascuna de les factures que paguen els clients privats, un percentatge d'ingressos al qual renuncien els dentistes.
El projecte va començar a rodar el novembre passat i, des de llavors, han passat per les consultes un miler de pacients: uns 500 per la clínica privada i 500 més per la consulta solidària, segons el president de Dentistes Sobre Rodes, Christian Vargas. L'ONG ja fa més de vuit anys que treballa muntant clíniques odontològiques a Sierra Leone, Mauritània i el Perú. “Però fa dos anys vam començar a pensar en la possibilitat d'obrir consulta aquí, a Barcelona, perquè vam veure que la situació de molta gent també era força complicada”, explica Vargas. La clínica està situada en una zona gens degradada, a tocar dels Jardinets de Gràcia. “Però, fins i tot en aquest barri, hi ha gent gran que s'ho està passant malament”, assegura.
Durant aquests sis primers mesos d'activitat, la resposta ha estat molt positiva. “Els nostres pacients de la part privada estan molt conscienciats. Saben on vénen. N'hi ha molts que es desplacen des d'altres municipis perquè valoren el projecte”, afirma Christian Vargas. Bona part d'aquest públic són treballadors socials, membres d'ONG..., “gent que coneix de primera mà el que està passant”.
Els clients paguen preus de mercat, amb la diferència que un 13% de l'import consta com a aportació a l'ONG Dentistes Sobre Rodes i, per tant, s'ho poden desgravar fiscalment. La finalitat de la clínica privada és sostenir l'activitat solidària. El sistema és autosuficient. “No tenim subvencions ni tampoc en volem”, afirma Vargas.
Per accedir a la consulta solidària, cal reunir certs requisits com ara acreditar un seguiment de l'assistenta social d'almenys sis mesos. “Atenem gent de totes les edats, però, sobretot, volem ajudar persones amb actitud de voler-se'n sortir”, diu Vargas. El projecte es basa en el que denominen ajuda activa. El pacient a qui posen una dentadura de manera gratuïta ha de col·laborar en aquesta roda a través d'una mena de banc del temps (en col·laboració amb altres ONG i associacions) en què cadascú aporta alguna cosa: treballs de pintura, acompanyament a gent gran, transports... “També es tracta de fer pujar l'autoestima de la gent. No volem regalar res.”