Societat

Assalts a cases

Torneu-li l'escopeta

Veïns d'Anglès han començat una recollida de firmes perquè un pagès recuperi l'escopeta que li van requisar els Mossos després de disparar un tret a l'aire per foragitar uns lladres

“La mare que et va parir, què hi véns a gratar aquí?” Aquesta és una de les dues frases que va intercanviar Josep Serramitja, un pagès d'Anglès de 81 anys, amb dos lladres que va sorprendre ara fa una setmana quan intentaven entrar-li al mas, als afores del poble. Encara s'indigna quan hi pensa. Va disparar un tret a l'aire amb l'escopeta per foragitar-los, i els Mossos la hi van confiscar. L'incident ha causat indignació a Anglès, farts dels robatoris, però a més, ha fet que un grup de caçadors amics de Serramitja hagin començat a recollir signatures perquè li retornin l'escopeta. El pagès va fer el que tothom, de fet, considera un acte lícit de defensa que ara, paradoxalment, l'ha deixat indefens. Tot i que parlant amb ell, indefens no és un adjectiu que li escaigui. De moment, es veu que els seus amics en tenen més d'un centenar, de firmes. Els veïns que han començat a recollir-les temen que l'home sigui ara més vulnerable, si els lladres saben que ja no té l'escopeta i volen revenja.

Els fets van passar dissabte a quarts d'onze de la nit. Va sentir els gossos (que tenia tancats) bordant i en comptes d'obrir la porta per mirar si hi havia algú va decidir pujar al primer pis i mirar-ho des de la finestra. I en obrir-la, sorpresa: “Em veig aquell fantasma que sortia de la pedra”, explica. El fantasma no era altre que un lladre que volia entrar al mas, i que s'havia enfilat a la finestra gràcies a uns cables que pengen a la façana. “La mare que et va parir, què hi véns a gratar per aquí?”, va cridar-li Serramitja. Però el lladre no es va espantar, sinó que segons el pagès, va dir al seu company que l'esperava a baix: “Dóna'm la pistola que li fotré un parell de trets.” No van tenir temps, perquè Serramitja li va etzibar un cop de puny que el va fer anar a terra. “Has dit que volies bales? Aviat les tindràs”, explica que va cridar tot seguit. Tenia l'escopeta carregada a pocs metres, la va agafar però en tornar a la finestra ja no va veure els lladres. Malgrat tot, va disparar a l'aire un cop, per si es repensaven la fugida. “Pico molt fort, i això que tinc 81 anys. La trumfa que li vaig fotre...”, diu sense dissimular un cert orgull.

El cas és que, en avisar la policia (no va posar denúncia) va acabar amb l'arma requisada pels Mossos. “La tenia des dels 14 anys, però sembla nova, i mira que n'ha arribat a matar, de caça”, explica”. Confia que els Mossos la hi tornaran aviat, però diu que tot just diumenge li van trucar que potser no la podrien tornar tan de pressa perquè ara depèn del jutjat que porta el cas. L'ha sorprès la iniciativa de recollida de firmes, però no se sent especialment indefens: “Tinc moltes coses a casa...”, diu. D'eines del camp, contundents, no li'n falten, si es tracta de defensar-se. De moment, els Mossos han detingut un noi de 17 anys, segons sembla veí de Mas Llunés, a Bescanó, on precisament viu el seu fill gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.