Societat

meteorologia

Les tempestes tornen a produir danys a Lleida

L'aigua i la pedra malmeten carreteres, camins i 4.000 hectàrees de conreu

La pedregada que va patir la demarcació de Lleida dimarts ha danyat unes 4.000 hectàrees de cultius, principalment a la comarca de les Garrigues. El director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, es va reunir ahir amb alcaldes de la zona malmesa per fer-ne una primera valoració. S'estima que l'afectació total serà d'unes 3.900 hectàrees i que els municipis que més se n'han ressentit han estat Arbeca i Puiggròs, on el 30-40% del fruit d'olivera ha caigut a terra.

En aquestes localitats, a més, hi ha hagut grans pèrdues, també, el que fa a la vinya, al blat de moro, a la fruita dolça i a la fruita seca. No es tracta de cap fenomen nou a les comarques de Lleida. De fet, aquesta és la cinquena gran pedregada des que ha començat l'any 2013.

La tempesta va començar per la zona d'Albi i Vinaixa, i es va anar desplaçant cap al nord, on la intensitat va ser especialment violenta. De fet, en alguns punts de la comarca la pedra que va caure va arribar a tenir una mida més gran que una moneda d'euro. Els municipis de les Borges Blanques, Juneda, Fulleda i l'Espluga Calba, en part, també n'han patit les conseqüències.

De tota manera, els aiguats de dimarts a la tarda no han afectat només als camps de cultiu dels agricultors. Els torrents de la Color i el de Casanovas es van desbordar al seu pas per la Seu d'Urgell i van causar danys a les carreteres i als camins d'accés a explotacions ramaderes.

Les pluges també van causar una gran esllavissada a Port Ainé que va provocar el tall de la carretera d'accés a l'estació d'esquí per tres punts diferents, i múltiples danys a la calçada. Es tracta d'un tram conflictiu sempre que hi ha pluges torrencials.

D'altra banda, uns 100 nens i 35 monitors d'esplai han haver de ser desallotjats preventivament a causa de les intenses pluges als termes de Bagà, les Lloses, i Montellà i Martinet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.