Societat

MARC MALLART

DIRECTOR TÈCNIC DE REC MADRAL I RIERA DE CABANYES

“El deute que reclama l'ACA està compensat”

“No hem cobrat ni un sol euro de més i hem traspassat les quotes pendents a l'ACA a través de compensacions de crèdit”

“No ens fa por que ens portin als tribunals perquè així ens podrem explicar, ja que l'Ajuntament no s'ha llegit el nostre informe”

Marc Mallart és director tècnic de Rec Madral i Riera de Cabanyes, des que el 2003 va agafar el relleu del seu pare, Carles Mallart
El nombre d'impagaments s'ha disparat fins al 22% i això ha situat la nostra empresa en pèrdues
El debat al voltant del servei d'aigua potable a les urbanitzacions de Vidreres ha situat l'empresa de la qual vostè és director tècnic, Rec Madral, al centre de la polèmica. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) xifra en 1,6 milions d'euros els diners que segons ells li deuen i l'Ajuntament també els reclama que revisin les tarifes del servei i tornin els diners cobrats de més.
No, nosaltres no hem cobrat de més. Tal com al seu moment ens van recomanar des de l'Agència Tributària, assumim el cànon amb la compensació de crèdits, que hem traspassat a l'ACA, una figura perfectament regulada. L'empresa no s'ha quedat absolutament ni un euro de ningú i té compensats tots els imports amb l'ACA. Crèdits que l'ACA ha anat assumint i gestionant fins avui via Agència Tributària o bé directament.
Compensar els crèdits amb els rebuts impagats d'usuaris és suficient?
Això de compensar crèdits reconeixem que és una mica fort, però ens ho va aconsellar gent que hi entén i que ens assessora. Si deguéssim a l'ACA 1,6 milions d'euros en cànons i no haguéssim fet res, seria molt greu.
I per què ara l'ACA els reclama el deute?
Tot el que està passant és fruit de la mala gestió en el si de l'ACA. Nosaltres treballem amb un públic difícil, que és el de les urbanitzacions que històricament han tingut problemes d'infraestructures i serveis, i tothom té tendència a afegir-se a la festa de no pagar. Tota la vida havíem estat amb un 3,5% o un 5% d'impagats però ara ja arribem al 22%. No es pot aguantar, tenim una empresa que està en pèrdues i, mentrestant, la pretensió de l'ACA és que agafem les claus i marxem.
Però fins i tot han portat el presumpte deute a la fiscalia.
Juguen amb la por. Però per a nosaltres, millor. A la fiscalia podrem treure papers i explicar-nos.
Han demanat reunir-se amb l'ACA per desbloquejar la situació?
Aquí hi ha un problema clar de falta de diàleg. La setmana passada vam tornar-los a demanar una reunió urgent, però els últims quatre anys l'ACA no s'ha volgut reunir amb nosaltres per a res.
Temen que l'Agència Tributària pugui prendre represàlies amb la companyia pel deute que els reclama l'ACA?
Tot això és fum. Que vinguin. Que s'expliquin. Si el diàleg no pot ser d'una manera, el tindrem d'una altra. Tota la facturació està declarada al 100%. Si ens volen expropiar, això està previst en la normativa vigent. Evidentment pagant o compensat amb anys de concessió.
Per vostès, quina seria la solució al conflicte?
Primer caldria legalitzar els cinc pous que reclamem que es puguin utilitzar sense entrebancs de fa temps. I, a partir d'aquí, actualitzar les tarifes. Aquests pous són anteriors a l'any 1983, quan Rec Madral va assumir la gestió de l'aigua, i ja vam demanar legalitzar-los l'any 2000. Ells simplement ens diuen que no.
O sigui, per apujar preus?
Actualitzar les tarifes no equivaldria a augmentar-les. Hi hauria paràmetres que baixarien i paràmetres que pujarien. Actualitzar vol dir equilibrar.
A part de legalitzar els pous, què més hauria de passar?
Poder fer la connexió amb el Pasteral, que s'hauria de fer a través de l'Ajuntament de Vidreres. Una vegada actualitzades les tarifes, a qui no pagui l'aigua, se li hauria de suspendre el subministrament. La pilota s'ha fet grossa i a sobre l'ACA surt a dir que li devem diners.
Si molts veïns de Vidreres no paguen és perquè segons la Generalitat la quota que vostès els cobren no és la correcta.
Cobrem la quota que toca.
Segons la Generalitat, no. Els va deixar ben clar que n'havien d'aplicar unes altres, de quotes. Els va enviar un requeriment per exigir-ne el compliment després d'una sentència del TSJC.
Les tarifes que ells diuen que no són correctes no s'apliquen des del febrer del 1999.
Llavors per què hi ha requeriments de la Generalitat en què els demanen que facin el canvi i per què fins i tot en l'últim ple de Vidreres es va aprovar exigir-los el canvi de quotes i el retorn dels diners cobrats de més?
Perquè no s'han llegit bé la documentació.
Hi ha l'amenaça de dur-los als jutjats si no compleixen.
Que ens hi portin. Nosaltres de moment no hem rebut aquesta informació, però ja la contestarem. Estem farts d'explicar el que estem aplicant. No estem aplicant el que diu la comissió de preus, perquè aquesta tarifa està anul·lada. En realitat, estem aplicant una cosa que el febrer del 1999 ens va concedir el conseller Subirà. [Es refereix a Antoni Subirà, conseller d'Indústria entre els anys 1989 i 2002]. Quan la Generalitat i l'Ajuntament ens han requerit que no apliquem aquelles quotes, nosaltres els hem respost que ja no les apliquem.
Està dient que ni la conselleria ni els regidors de l'Ajuntament coneixen la realitat?
No la saben. I és un tema prou important. El maig del 2013 presentem a l'Ajuntament un informe en què ho clarifiquem tot, però no se l'han mirat. A l'Ajuntament no s'ho han llegit. No han respost. La contestació la veus als diaris i la fan al ple. Per això reclamo diàleg. Tots els que rebutgen el diàleg tenen alguna cosa a amagar.
Per què no paguen la taxa de l'1,5% a l'Ajuntament?
N'estem exempts des del 1998.
Es vincula la seva família amb l'alcalde de Vidreres.
L'alcalde és molt amic d'un germà meu. Entrar en un ajuntament significa renyir amb els amics?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.